Реклама / Ads
28| 6275 |02.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Каролев не видял в Библията да пише за пенсия

.
Владимир Каролев
Един много известен пастор, на 92 години в момента, когато бил при Лари Кинг и го попитали дали ще се пенсионира, отговорил: „Библията съм я чел много пъти, там не съм видял за пенсия да се говори.” Аз ще работя, докато мога физически, докога ще бъде това, не знам." С този цитат съветникът на икономическия министър отговаря на въпрос дали Владимир Каролев ще се пенсионира.
 
Нищо не чакам от държавата и даже след като веднъж Красен Станчев отправи призив да се откаже от пенсия преди години, аз сега го последвах съвсем наскоро, макар че по принцип трябва да се пенсионирам след 11 години. Надявам се, че аз като тръгна да се пенсионирам, ще е поне 65 години възрастта за пенсиониране. Аз сега го смятам, че ще е на 65, но може социализмът още да вирее в държавата и да е по-ниска възрастта. Но макар че ми остават само 11 години до пенсия, ако в момента ми позволят да се откажа да плащам, ще го направя. Даже предложих да плащам 5% социална осигуровка, които да отиват в социален стълб, защото според мен (особено в посткомунистическа държава) без солидарен стълб няма как да стане. Но аз мисля, че този солидарен стълб трябва да осигурява само минималната пенсия и нищо друго. Но бих се отказал, да, бих се отказал и сега. Не бих искал никаква държавна пенсия, ако мога да не плащам осигуровки извън 5% за солидарен фонд, признава в интервю за вестника на фирма Tavex Каролев.
 
В.К. Ще има проблеми, ако от утре няма пенсионно-осигурителна система, защото поколения наред хората са научени, че трябва да разчитат когато се пенсионират само на държавата. Революция е силна дума, но ще има много сериозни протести, масови, и според мен това не може да се допусне, няма как да стане на практика. Това, което може да стане, е да се вземе решение от някоя година натам, например от догодина. Да се каже ясно на всички, които за първи път влизат в пазара на труда: „Знайте, че вие като се пенсионирате, ще получавате само минимална пенсия”. Тя ще бъде, да се реши, да се забие веднъж завинаги, например 20% от средната работна заплата. Да няма въпроси колко ще е, за да не се състезават правителствата по избори. Един да каже: „Аз ще дам 30%”, друг: „Аз ще дам 40%”. Това, разбира се, трябва да е направено със съответните промени в парите, които се взимат от заплатата като осигуровка, тоест някаква много малка вноска да отива в солидарния стълб. Това може да стане и това е нещо, за което аз и други колеги лобираме, но сме малцинство, разсъждава той, ако утре вече я няма пенсионно-осигурителна система

Аз, че ще получа, ще получа, със сигурност, защото знам какво съм внасял. Плащам вноските в универсалния фонд на максималния доход, а и правя вноски в допълнителен, в който да си призная слагам някакви пари, но не много. По-скоро ще разчитам на допълнителните ми спестявания, които съм правил под формата на инвестиции, но и на тези пари, които съм спестявал. Аз обаче ще имам много малко натрупани години в т. нар. универсални фондове. Всъщност на истински добрите пенсии от частни фондове трябва да могат да разчитат тези, които са започнали да плащат в универсален фонд със самото стъпване на работа и ако са били разумни да слагат и в допълнителен фонд. Тоест тези, които са започнали работа през 2002 година и след това, обяснява икономистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6037 |05.02.2015 Каролев гази зеления Белев заради Банско . 11| 4929 |16.12.2014 Каролев захапа шефа на КНСБ и във Фейсбук . 20| 6017 |04.10.2014 Каролев с пътеводител за розово бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads