Реклама / Ads
3| 9559 |19.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Касчиев за Фрог: Вина на Овчаров и Димитров за АЕЦ ”Белене” едва ли ще се докаже

.
Д-р Георги Касчиев
И тримата министри няма да бъдат подведени под отговорност. Гагагузов няма отношение по въпроса. Към сделката с оборудването Овчаров има отношение. За оборудването може да бъде укоряван Петър Димитров. То е ясно, че цялата работа е една корупционна мегадалавера, защото се касае за огромни пари.
 
Но въпросът е дали всъщност може да се докаже вината на тези хора и дали някой ще иска действително да го докаже. Много пъти сме чували изявления от прокуратурата, обвинения са раздавани с лека ръка и после постепенно всичко се спихва и всичко заглъхва. Това каза за Фрог нюз експертът Георги Касчиев, попитан за отстраняване от държавни длъжности на бивши министри от БСП.

По въпроса за тази сделка ще припомня, че прокуратурата вече я разследва веднъж преди две-три години. Но делото или разследването беше закрито със заключението, че няма доказателства за извършено престъпление. И тогава беше казано, че в НЕК не са намерени никакви документи, а когато са поискали документите от руската страна, след известно мълчание, е отговорено, че преди няколко дена е станал пожар и всички документи са изгорели. Затова много се съмнявам сега, какви нови доказателства може да има. Скептичен съм, че има такива доказагелства, за да се докажат подкупи и корупция., каза още д-р Касчиев.

А иначе самата сделка е скандална. Само да ви припомня, че НЕК са наели да оценят оборудването доставено за Белене и оценката е за 285 млн. евро. НЕК договаря с Русия цена за 205 млн. Разликата е прекалено голяма. В такива преговори сигурно има отстъпка, но нормалната такава е в порядъка на 5-10%. Така че трябва да се изясни, как се е стигнало до тази цена. След това стана ясно , че са платили за транспорта 60 млв. евро. Някаква нереална цена. Цялата работа е миризлива отсякъде, но дали може да се направи нещо, не знам. Плюс това скоро ще изчете и десет годишният срок на давност, обясни експертът.

За мен е лудост да се прави централа в Белене. Всички знаем за влиянието на земетръсното огнище във Вранча, за жертвите в Свищов. Имаше предложения да се откажем от площадката в Белене.  Беше решено да се направят някакви специални възглавници и т.н. И второто е, че няма нужда нито нашата енергийна система, нито тази на Балканите от такава мощна базова мощност. Плос това цената е много висока и може да стигне до 11 цента на киловатчас, обясни експертът.

Колкото до това да се намерят някакви чужди инвеститори, според мен е мисия невъзможна и пак ще се стигне до нови корупционни ефекти. Смятам, че нищо няма да стане. Чуждестранните инвеститори ги успокояват с това, че вече има всички разрешения. Министерството на околната среда и водите поддържа една абсурдна теза с доклада за въздействието върху околната среда, посочи д-р Касчиев.

Има решение на правителството от 2012 г всички дейности по АЕЦ "Белене" да се прекратят и се направи газова централа. Това е решението, което е подкрепено от парламента. Няма нищо друго. Или другото са едни малко нереални очаквания как да си върнем парите. Ама не може да си върнем парите! Няма да стане. Може да се пробва, може да се опита, ако не сега, след няколко години, да се продаде на трета страна, където руснаците ще правят такава центрпала. Никой няма да купи оборудването на цената, която сме я купили от руснаците. Все пак, ако можем, трябва да си върнем част от парите за този паметник на глупостта, завърши експертът.

Ето и материалът в сайта с мнението на д-р Касчиев по проблема АЕЦ "Белене" от юни тази година:

След натиск на министър Румен Овчаров се стигна до това, че бе поръчано оборудване, без утвърден проект за АЕЦ „Белене“. Сделката е сключена без договор, само по силата на споразумение. Вината на ГЕРБ е, че дойдоха на власт 2009 г., а прекратиха проекта 2012 г. Това казва ядреният физик д-р Георги Касчиев, коментирайки решението на Арбитражния съд в Женева България да плати 620 млн. евро на Русия.

Очаквам сега да се надигне една истерия: „Дайте да строим „Белене“, защото така и така сме вкарали много пари там“. Никой досега не отваря дума защо се стигна до тук. Основното е, което би трябвало да се припомни, че това оборудване беше поръчано през 2008 г. Тогава на власт беше БСП. Имаше един министър, Румен Овчаров – гигант на мисълта и на фразите от типа: „Руският самовар не може да работи с американска царевица”. След негов натиск се стигна до това, че бе поръчано оборудване без да има утвърден проект за АЕЦ „Белене“. Тогава управляващите нямаха никаква представа как ще се финансира този обект, коментира още д-р Касчиев .

Това им решение би трябвало да се разглежда като престъпление против държавата, защото е свързано с огромни щети. Аз разсъждавам от гледната точка на регулатор, такъв ми е опитът до сега. Смисълът на Закона за използване на ядрената енергетика е, че никаква дейност в тази област не може да се извършва без да се получи разрешение от компетентните органи, тоест от Агенцията по ядрено регулиране. Не може да се започва изграждането на ядрена централа без да има утвърден технически проект на тази централа. Такъв утвърден проект на централата и до сега няма. Тоест управляващите грубо нарушиха смисъла на закона и за съжаление никой не ги попита защо не спазват изискванията за безопасност. Вторият въпрос е защо се купува толкова скъпо нещо без да има сключен окончателен договор между двете страни, без да имат представа управляващите от къде ще се плати и как ще се изплати този обект. Това е икономическо престъпление от най-голям мащаб, категоричен е ядреният физик.
 
Тази милиардна сделка е сключена без договор, а само по силата на някакво споразумение. Значи седнали някаква хора от българска страна и се споразумели с някакви хора от руска страна да поръчаме нещо за милиард. Тези същите българи сега не носят никаква отговорност. Поне да им кажем имената, кои бяха: изпълнителни директори на НЕК тогава бяха Любомир Велков – кум или кумец на енергийния министър Румен Овчаров и приятелят на министъра - Мардик Папазян, припомня Касчиев.

Той отговаря и на въпрос дали и кабинетът Борисов 1 носи отговорност за АЕЦ "Белене". Нали виждате, че никой за нищо не отговаря в България? Правителството на ГЕРБ нямали своята вина? Те дойдоха 2009 г. на власт, а прекратиха проекта чак след 3 години, оставайки го да се развива някак от само себе си. В решението на Арбитражния съд в Женева има един такъв акцент – нямало е договор, а е имало само сключени споразумения и анекси към основното споразумение. Всъщност, съдът е присъдил да се плати това, което е изработено към приключване на споразумението – някъде 2012 г. Ако бяха приключили цялата тази история много по-рано, естествено, щяхме да платим много малка сума. Сега какво да се прави с това оборудване? Естествено е, че всички ще започнат да казват: „Дайте да го използваме това оборудване“. Тоест като имаме копчето, да ушием целия костюм, така да се каже. Празни приказки са, че, видите ли, можели сме да го продадем. На кого ще го продадем?, обяснява специалистът.








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6535 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2823 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5273 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2926 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads