Реклама / Ads
3| 15728 |28.06.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Представителят ни в ООН по правата на детето е дискриминирала деца с увреждания, реши КЗД

.
Велина Тодорова Източник: БГНЕС
Българският представител в комитета на ООН по правата на детето д-р Велина Тодорова е „извършила дискриминация” по отношение на децата с увреждания. Това пише в свое решение от 3 май 2018 г. Комисията за защита от дискриминация. За сега от правителството, излъчило Тодорова в ООН, се въздържат от коментар.
 

От решението става ясно, че 7 родители на деца с проблеми са алармирали комисията за конкретна реплика, изречена от Тодорова по време на техен протест през 2016 г. Тогава ООН-представителката ни казала: Вие сте контингент на Агенцията за социално подпомагане, нямате място в Държавната агенция за закрила на детето”. В документа се посочва, че нейни са и думите: Щом не ви харесва проектозакона, намерете си друга държава”.

 

От проверката става ясно, че кандидатурата на Велина Тодорова за ООН е направена от правосъдното министерство и това на външните работи. Официално е представена през 2016 година. В жалбата си до комисията по дискриминация, засегнатите родители отбелязват, че на Тодорова и „липсват знания и морален капацитет по отношение на бъдещата защита на децата с увреждания”.


Членовете на комисията са категорични, че използваната дума „контингент” е сама по себе си дискриминационна. Нещо повече, твърдението, че децата „нямат място в ДАЗД” е невярно. От КЗД казват, че Велина Тодорова действително е „извършила дискриминация”. Съветват я да се въздържа от подобни изказвания.


Припомняме ви, че по повод протеста на майките, премиерът Бойко Борисов каза репликата: „Да ми се махат от главата”. Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов неочаквано за всички изригна наскоро : И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се!”.

 

Решение на КЗД

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 19605 |27.06.2018 Люба Кулезич за Фрог: Един човек не спря на протеста за Ваня Рибчева. Умираме! . 6| 12738 |20.06.2018 Само във Фрог: „Бащичката” измести „Лакомото мече” в МВР . 2| 8934 |19.06.2018 Само във Фрог: Прокуратурата да провери излъга ли в ефир шефката на „Медицински одит” . 6| 16366 |18.06.2018 Само във Фрог: Областен управител и МВР се хванаха гуша за гуша заради стрелбата в Ботевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads