Реклама / Ads
1| 11370 |15.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

В. Кендов за Фрог: Орязването на кеша е заради заем от 200 млн. лв.?

.
Васил Кендов
От лимитирането на кешовите плащания печелят банките. Възможна е договорка между тях и правителството за това, тъй като предстои тегленето на нов заем от 200 млн. лева, който ще бъде предоставен от финансовите институции, коментира пред Фрог нюз Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.
 

У нас има да речем 5 000 човека, които получават над 10 000 лв. Тяхната заплата минава по банков път. Всеки път, когато я теглят, дребни суми остават в банката. Личните им данни също. Когато имаме разплащане над 5 000 лв., тогава говорим за 100 000 човека. И техните данни влизат там. Когато обаче става дума за 3 000 лв., хората са 200 000 човека. Отново такси, комисионни и пр. обяснява Кендов.

 

В момента правителството тегли заем от 200 млн. лв. Той може да го получи от външни кредитори или вътрешни - банки, пенсионни дружества и застрахователи. За да влезем в еврозоната има критерии от Маастрихт, а те са: инфлация максимум 1.5% от средната на 3-те страни с най- ниска такава и  лихви по 10-годишните държавни облигации на горните страни макс. +2%.

 

Правителството ще тегли заем и държавните ценни книжа ще бъдат купени от банките. Няма да ги купят на лихва 5%, тъй като не отговоря на европейските условия. Ако ги купят на процент и половина, банките ще загубят. Тогава властите променят закона за кешовите плащания и парите на хората започват да минават през банките. Келепирът на банките ще бъдат таксите, смята Кендов и допълва, че очаква нов заем до края на годината.

 

В Англия има ограничения за плащане в брой, но има достатъчно начини да ги заобиколиш. Там, ако нещо не ти е наред, имаш институции, които ще ти решат проблема. Там има финансов омбудсман, регулатор извън централната им банка. Тук какво се случва, ако имаме проблем? Имаме ли механизъм за справяне? Отговорът е НЕ. Справяме се по общия ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8452 |15.06.2017 Н. Куцкова за Фрог: Виждала съм листчета с имена на съдии, готвени за ВСС . 3| 8322 |14.06.2017 Първо във Фрог: ГДБОП купува луксозни коли за 1 млн. лв. . 11| 11474 |14.06.2017 М. Радева за Фрог: Мажоритарният вот ще изхвърли мутрите от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads