Реклама / Ads
28| 7866 |02.11.2011 НАРОДЕН ГЛАС

Кой как се "грижи" за българската наука?

.
И защо, когато тя сама се погрижи за себе си, се прави и невъзможното да й се пречи? В години на криза, когато в България непрекъснато се говори за недостиг на пари за наука, за търсене на възможности за външно финансиране на проекти, се оказва, че бюрократични препятствия поставят прът в колелата на научни колективи, опитващи се да подадат глава над водата.
 

 

Конкретен пример за това е съдбата на един одобрен научен проект за двустранно сътрудничество между колектив от Института за български език при Българската академия на науките и колектив от Университета в Любляна, Р Словения, който "отлежава" с месеци по канцелариите.

 

Проектът е създаден по обявен от МОМН Конкурс за двустранно научно сътрудничество между България и Словения през 2010 г.  Документите за конкурса бяха попълнени и подадени от двете страни в срок – за България входящ №  НТС 02/212 от 14. 06. 2010 г. Той е на тема "Електронен модел за съпоставително изследване на български и словенски език на диалектно равнище".  Ръководителката на проекта доц. д-р Лучия Антонова от ИБЕ обяснява за Frognews.bg: "През м. март 2011 г. бяхме уведомени от колегите от Словения, че проектът ни е одобрен, като резултатите от конкурса са публикувани в интернет и подписани от длъжностни лица от Словения и от България. Веднага направихме справка при г-жа Диана Пеева от МОМН и тя ни уведоми по телефона, че (цитирам по памет): "В България няма санкции за обявяване на резултатите от конкурса...", но същевременно обясни, че публикуваните резултати са окончателни, че не се очаква допълнително разглеждане на класацията в България, че няма практика одобрени на международно равище проекти да не се подкрепят в България.

 

За съжаление от март месец до този момент от МОМН няма решение за стартирането на този одобрен проект. След многократни запитвания от колегите от Словения аз отправих официално писмо до Директора на Дирекция "Наука" при МОМН с копие до Управителя на Фонд "Научни изследвания" с входящ №  9411-271 от 02. 06. 2011 г. (или може би 94ЛЛ /неясно на номера, написан на ръка/ - 271 от 02. 06. 2011 г.) с надеждата да получим отговор на въпроса. За съжаление до този момент такъв отговор няма. Водят се само телефонни разговори, в които се казва: "Чакаме подпис от министъра...."; "Нямаме какво да ви пишем....."; "Одобрени сте на заседание на Управителния съвет..." и т.н. Междувременно колегите от Словения недоумяват какво още ни е нужно, след като проектът е одобрен (вж. копие от последните писма във файл PismaSlovenia). Естествено с течение на времето у нас възникват все повече и повече въпроси, но главните между тях са:

 

1. Колко време е нужно в България, за да бъде подписан един документ за одобрен на международно равнище проект от Министъра на образованието?

 

2. Колко време може да чака за отговор едно официално заведено в канцеларията на МОМН писмо?

 

3. Кога ще стартира одобреният проект "Електронен модел за съпоставително изследване на български и словенски език на диалектно равнище", който създадохме с много труд? Това е важно изследване, което установява връзките между два колектива на специалисти по южнославянски езици, каквито до скоро не съществуваха. Проектът допринася за доказването на единството на българския език и особено на принадлежността на говорите от географската област Македония към българския диалектен континуум. Този проект не може да донесе преки финансови приходи – той не разкрива  тракийско съкровище, фараонска гробница или нещо подобно, но да не забравяме, че вън от съвременните граници на Р България живеят хора, които от дълги години очакват да назоват майчиния си език с неговото истинско име. Установяването на връзката с тях всъщност може да носи и финансови приходи в бъдеще, а забравата на проблемите, свързани с тяхното езиково и народностно съзнаниe,  е чиста загуба. Товa не би трябвало да е без значение за служителите от МОМН. Обръщам внимание тук на социалните ефекти от разрабтката на проекта, защото научната му лингвистична стойност е оценена при класацията, обявена още през м. март 2011 г.

 

4. Доколко МОМН е в състояние да се грижи за българската наука? Този въпрос се налага както от конкретния случай, така и от всичко, което се случва напоследък с Фонд "Научни изследвания". Защо нарушения, открити в документацията на стари проекти, доведоха до преустановяването на работата на изрядно отчетени етапи от вече стартирали нови проекти? Защо се забавя стартирането на нови проекти, по които не би могло да има допуснати нарушения и които са одобрени на експертно равнище?

Не бих искала в тези въпроси да се търси какъвто и да е политически  смисъл. Аз просто се тревожа, че ръководеният от мен колектив ще загуби един спечелен проект. Да не говорим за това с какви впечатления ще останат нашите европейски колеги и партньори", пита доц. д-р Лучия Антонова-Василева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН и очаква отговор от отговорните институции.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8209 |31.10.2011 Мамят с цените, бутат ни към престъпни намерения . 21| 6937 |19.10.2011 Аман от избори! . 14| 6599 |31.08.2011 За Пинокио и 100 заявления за гласуване . 5| 10083 |08.08.2011 Пивовари си мерят халбите с реклами от XIX век

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads