Реклама / Ads
9| 10451 |25.11.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Колтуклиева за „прокурор на годината“ Гешев: Прокуратурата трябва да е с човешко лице, а не с маска на палач

.
Соня Колтуклиева
В една демократична държава Прокуратурата трябва да бъде рицар на справедливостта, а не инквизиция. Прокуратурата трябва да бъде с човешко лице, а не с маската на палач. Това коментира журналистката Соня Колтуклиева за избора на Иван Гешев за прокурор на годината.
 

Церемонията прилича по-скоро на театър на абсурда. Провежда се в хотел „Маринела“, собственост на атакуваното от държавното обвинение семейство Арабаджиеви. Нина Хамилтън е  организатор на събитието. Тя пък има предаване по  Евроком „Темида – цената на истината“. Класацията се прави от жури с председатели проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев. Избраният „герой“ Иван Гешев не бил в залата, за да си получи лично наградата.

 

Ето какво обясни Соня Колтуклиева във Фейсбук:

 

Събота вечер бях на обявяването на годишните юридически награди “Темида - цената на истината”. Нина Хамилтън, организатор на събитието, ме помоли да връча наградата “прокурор на годината”. Шок! Избраният се оказа Иван Гешев. Прозвуча ми като някаква потресаваща ирония на Съдбата, защото:
- аз изпратих сигнал срещу Иван Гешев до Етичната комисия на Висшия съдебен съвет през 2014 г. за нарушения на професионалните и етични норми на магистрата;
- защото съм любимата, много любима мишена на главния прокурор Сотир Цацаров;
- защото церемонията беше в хотел “Маринела”, сцена на една от холивудските акции на спецпрокуратурата.
Заместник-главният прокурор Иван Гешев не беше в залата. Затова помолих да му предадат, както и да ме чуят всички прокурори: в една демократична държава Прокуратурата трябва да бъде рицар на справедливостта, а не инквизиция. Прокуратурата трябва да бъде с човешко лице, а не с маската на палач.

През 2014 г.за мен имаше тежки последствия - веднага ме погнаха, пускайки по медиите да храчи срещу мен Маргарита Михнева. Вероятно и сега ще има последствия. Това дали би могло да ме спре?! Не.

Какво още казах тази вечер ( връчвайки наградата “съдя на годината” на Стефан Милев)? Обърнах се към залата с думите: гледам ви хора елегантни, красиви, излъчващи интелигентност. И как така допуснахте, как така всички ние допуснахме тежката сянка на две корпулентни фигури в ужасни зависимости, да легне върху правосъдната система?! Но аз вярвам, че много скоро ще излезем от зоната на мрака и мракобесието и след една година тук ще ви поздравя с песента The Wind of Change!

П.П. Залата, пълна с адвокати, прокурори, съдии, нотариуси, медиатори и журналисти ме аплодира. Това означава нещо. И то е добро. То е съпротива.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14182 |20.08.2018 Колтуклиева: Махнаха една марионетка на Дебелия от Агенцията по вписванията, сложиха - друга . 16| 20193 |24.07.2018 Соня Колтуклиева: Пеевски продължава да е мъжка секретарка на лидера на ДПС . 7| 12511 |16.07.2018 Соня Колтуклиева: Осъдих Михнева за лъжите й за КТБ, дарявам парите на децата с увреждания . 14| 18641 |06.06.2018 Соня Колтуклиева: Каква любов, а?! А всичките са марионетки на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads