Реклама / Ads
63| 9096 |22.03.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Константинов: Тези, които се палят, не са нормални, а ние ги героизираме

.
Проф. Михаил Константинов Източник: Булфото
В България става нещо нечувано не само в историята на страната, но и в историята на Европа. Ние заприличахме на Тибет и на Виетнам, преди падането на режима тогава. Всеки втори ден някой се пали или започва да се пали, прави го на публични места, прави го по мъчителен за себе си начин.
 

Знаем защо става това. Слели са се два синдрома и са предизвикали перфектна буря. Това е първо - Вертеровият синдром, и второ - синдромът на груповото одобрение, коментира проф. Михаил Константинов, след пресконференция, на която заяви, че подава оставка като председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване".

Засега хората се палят на площадите. За да спрем тази зловеща верига, има няколко начина. Един от тях е пълно мълчание, смята той. "Когато откриват виенското метро през 70-те години на миналия век, почва всяка седмица един да се хвърля под метрото – без да е ясно защо.

Вестниците пишат, разговарят с роднини на жертвите, слагат мрежи, пазачи, но самоубийствата продължават. Тогава правителството и медиите вземат съвместно решение - никаква информация. Хвърлил се - хвърлил се, забравете за това. След месец самоубийствата прекратяват, разказа проф. Михаил Константинов.

"Това е много трудно да се случи, ще плъзнат слухове, може да стане още по-страшно, много е деликатно, но поне не героизирайте това, което се случва. Огромна грешка беше това да се прави този траур за трагично починалия Пламен Горанов от Варна. Веднага след това се ускориха самозапалванията", заяви още той.

"Страшното е, че тази идея вече върлува и очаквайте да се повтаря отново и отново. Ако следващият се запали в претъпкан автобус или във вагон на метрото, не че ще изгори хората - паниката ще убие десетки. Сарафово ще ни се стори детска игра. Не може да го спрете, ако стане това, защото камикадзето и този, който се пали, те не са нормални", коментира проф. Константинов.

"Това значи, че градът ще замре, ще спре да функционира. И не само София, а и големите градове. Лудостта вече е масова. Миналата седмица ЕС ликвидира малка островна средиземноморска държава, там банки няма и няма и да има", даде за пример ситуацията в Кипър Константинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8528 |20.03.2013 ПАСМИНА ОТ КОМПЛЕКСАРИ . 16| 10765 |13.03.2013 Таксиметраджия: Българите пречат на България . 42| 7519 |11.03.2013 Уго Сидеров и чаветата . 8| 5899 |08.03.2013 Изгоряхме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads