Реклама / Ads
19| 6509 |19.08.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Г-н Ковачки да вземе цялата Рила и край на заменките

.
Много хитро в жегата се промъкна съобщението за придобити от бизнесмена Христо Ковачки 3000 дка гори в Рила. Горе в планината Ковачки ще строи къщички с 5000 легла за влюбени в планината.
 
Той придобил част от България чрез заменки, одобрени от Държавната агенция по горите. Чрез заменките той получава не само гори, но и готови писти, съобщава в. „Дневник". Веднага от екоорганизацията „За да остане природа в България" изпищяха на умряло. Щели да пишат писма до Брюксел, да дойдат чиновници и да видят какви безобразия се вършат тук.

Излишен шум. И безполезен. В ЕС вече са вдигнали ръце от нас. Предадоха се пред дебилщината на родната власт и родното правосъдие. Цялата администрация на ЕС да работеше по българските безобразия, пак нямаше да смогне с всичките.

Затова предлагаме:

1. Премиерът Сергей Станишев да прекрати почивката си, където и да е тя и да каже дали Държавната агенция по горите е дала тези 3000 дка на фирми на г-н Ковачки. Ако „да" защо? Ако всичко е законно, да се приканят и останалите българи да заменят необработваните си земи на село с гори и поляни в Рила.

2. Премиерът Станишев да отстрани от поста шефът на ДАГ доц. Стефан Юруков до изясняване на случая. После ще го върне, както стана с един заместник на Емел Етем.

3. Главна прокуратура да обяви, че няма данни за нарушения, за да се успокоят духове, след което да извърши проверка, тя и без това е с предизвестен изход.

4. Ръководството на ДПС да се разграничи или солидаризира с извършените заменки. Ако иска.

5. Ръководството на БСП да се разграничи или солидаризира с извършените заменки. Ако и стиска.

6. Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО да се разграничи или солидаризира с извършените заменки. Ако не е зает с комитетски дела. Да живей България! Войводи, войводи...

Това трябва да стане по метода на Георги Коритаров - пишеш на бял лист пред камерата. После си отиваш и все едно нищо не е станало.

Ако на Стефан Юруков му става тегаво от тъпите ни писания, да излезе открито и да каже, че това са тъпи писания и ни заплюе. Нека да заяви, че тези 3000 дка не са дадени на фирми на г-н Ковачки и че писъците на „За да остане природа в България" са плод на месечен цикъл или тъмни интриги.

На залисаните в благополучието си българи припомняме, че преди една година Министерски съвет отдели горите от Министерството на земеделието в Държавна агенция по горите. Ех какви неща в защита на идеята изрече тогава премиерът... Много готино звучаха. Но пък като не се предвижда хайдушко или партизанско движение, за какво толкова да ги пазят тия гори, а?

И още нещо, ако г-н Ковачки е по-добър пазач от ДАГ и природолюбител от всички „зелени", защо да не му се даде цялата Рила. Тогава няма да има нужда от агенция и ще се спестят доста пари и досадни питания и писания. Едно парче на г-н Ковачки, друго на н.п. Симеон Сакскобургготски, трето (то си е направо половин торта) на „Супер Боровец" с всичките му катарски фондове и наши бизнесмени в него...  

Сигурно сме, че ако г-н Ковачки вземе Рила никой няма да може повече да копне и чим от нея. За заменки и дума да не става.  

Frognews.bg

 

Какво още пише в сайта на ДАГ за Рила

 

Паркът е обявен на 24 февруари 1992 година, като народен, с цел да се запазят естествени комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им видово разнообразие, местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, имащи световно значение за науката и културата. Общата на парка е площ 107 923,7 ха. На 15 октомври 1999 година е прекатегоризиран в национален, с площ 81 046,0 ха. Една част от него е прекатегоризирана в Природен парк "Рилски манастир".

Национален парк "Рила" е разположен в Рила планина в западната част на България. Паркът включва безлесните части по билото на планината и част от горските иглолистни комплекси под него в четирите главни дяла на планината: Източен, Среден, Югозападен и Североизточен, съставляващи около 30 % от целия планински масив. Средната височина на върховете от основните била е около 2700 м, с най-високия връх в страната и Балканския полуостров - Мусала (2925 м).

rila.jpgНационален парк "Рила" е най-големият национален парк в България и един от най-големите европейски паркове. Общата площ на парка е 81 046,0 ха, от които 53 481,0 ха горски фонд и 27 565,0 ха високопланински пасища и ливади. В площта на защитената територия се включват безлесните части по билото на планината, над горната граница на гората, които имат субалпийски характер и лежащия непосредствено под него пояс от иглолистни и иглолистно-широколистни гори. Тук са обхванати най-защитените от въздействието на човешката дейност части от планината. Тук има около 100 върха с надморска височина над 2000 м. Сегашният алпийски релеф се е формирал след Вюрмското заледяване. Наследство от този период са над 120 ледникови езера, разположени на групи във високопланинските части на речните басейни. От езерата най-дълбокото е Окото (37,5 м), най-голямо е Смрадливото езеро (212 дка), най-високо разположено е Леденото езеро (2709 м) и най-дългото е Близнака. От парка водят началото си три от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров - Искър, Марица и Места.

В парка са включени 4 резервата - "Парангалица", обявен през 1933 година, "Централен Рилски резерват", "Ибър" и "Скакавица". Те са защитени територии от първа категория, които са образци от естествени екосистеми, с характерни и забележителни диви растителни и животински видове и местообитанията им. Резерватите в парка са част от развитието на мрежата на представителни за България и Европа екосистеми и застрашени местообитания. Те заемат 20 % от площта на парка.

На територията на НП "Рила" са обявени следните природни забележителности: водопад "Скакавица" (община Сапарева баня), водопад "Самоковището" (с. Бистрица, община Дупница) и водопад "Скакавец" (община Самоков) - естествени водопади, представляващи интерес за туризма и науката; вековно дърво "Змиевиден смърч" (община Самоков); "Морена" (с. Бистрица, община Дупница) - кът от парка, отличаващ се със своята научна, културна и естетична стойност; "Урдини езера" (с. Говедарци, община Самоков) - уникален за страната минералогичен комплекс, включващ нови за световната наука минерали, алпийска растителност с находища на голям брой редки и застрашени видове, и реликтна ледникова хидрофауна в Рила планина.

Хубаво звучи. Звучеше...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13061 |14.08.2008 България на пет гишета . 17| 6006 |06.08.2008 Как стачкува фермер? . 7| 6201 |05.08.2008 "Бургас и морето": добра селекция и тук-там песни за таверна . 24| 8476 |02.08.2008 Защо някои лекари са пълни бездарници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads