Реклама / Ads
1| 11374 |20.05.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Красен Станчев: Не е ясно дали олигарсите са създадени нарочно

.
Красен Станчев
”Има хиляди начини, с които правителството може да действа като организирана престъпна група”. Това каза икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски” пред ”Фокус”.
 

Той определи арестуването на колекцията на бизнесмена Васил Божков като феномен. "Самото им придобиване е престъпление", каза още той.


"За определени периоди има използване на фискални и квази фискални капиталови програми и силови действия за смяна на приятелите на правителството. Един от основните фактори на рецесията от 2009 г. беше, че на приятелите на предишните управляващи не бяха изплатени изпълнените вече държавни поръчки. Това доведе до рязък спад, вероятно не колкото сега ще се окаже, на брутния вътрешен продукт - с около 5% и ръст на безработицата, която се удвои от 6,5% на 13%", обясни Станчев.


"Не е ясно дали олигарсите са нарочно създадени. Това са хора, които са получили определени длъжности и привилегии. Самият Божков е продукт на началото на 90-те. Има два начина на отчитане на печалбите. Фирмите на Божков са били третирани по единия от двата възможни", каза още икономистът.


"От национализирането на лотарията на Божков ще има печалби. Не мога да кажа дали от бензиностанциите ще се спечели, но при всички случаи от национализирането на лотарията на Божков ще има някакъв доход, то затова не беше забранена и рекламата на „картончетата“, ако може така да ги наречем. Този пазар не се е свил. Даже в ситуация на свиване на доходите хората все по-често започват да играят на различни хазартни игри, защото се надяват да спечелят. Колкото повече обеднява един контингент, толкова повече се засилва желанието да спечели веднага“, посочи икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8279 |09.04.2020 Красен Станчев: Кризата ще скара Борисов и Пеевски . 12| 9432 |29.11.2019 Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат? . 11| 6462 |10.11.2019 Красен Станчев за 10 ноември: В ситуация на диктатура, приближените свалиха диктатора . 7| 8134 |13.08.2019 PR експерт: Ясно е защо собственикът на заведението не се оплаква, но Гешев пак ще е по телевизиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads