Реклама / Ads
10| 11291 |11.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Красимир Дачев: Икономиката ни е като на бананова република

.
Източник: bnr
Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е изкривеният гръб, който трябва да изправим. Защото сега икономиката ни е като на банонова република – изнасяме суровини, вместо да ги преработваме тук и се чудим защо БВП е толкова малък. Ставаме ”зелен пояс” – да не плачем за храна и редовно да храним кучето – това се изисква от нас.
 
Това заяви  индустриалецът Красимир Дачев на пресконференция, организирана от учени, индустриалци и общественици от „Инициатива Единение”. Те излизат с обръщение към българската общественост за „Неотложните мерки за определяне и регулиране националните цели и приоритети на България".

 

В ръководството на сдружението влизат акад. Стефан Воденичаров – председател на УС, Красимир Дачев – индустриалец, акад. Георги Марков, Даниела Бобева-Филипова и Цвета Маркова.

 

Част от тях поотделно представиха публично възгледите си за това какво трябва да се направи неотложно в следващите 2 години от управлението и бизнеса, така щото да „имаме общо бъдеще в следващите 25-35 години”, заяви академик Стефан Воденичаров.

 

Представителите на сдружението изложиха своите конкретни идеи за развитието на стратегически държавни области като икономика, земеделие, здравеопазване, съдебна система, , образование.

 

В областта на държавността и институционалното устройство, авторите например препоръчват следващото приемане на бюджета на България да стане по нов Закон за държавния бюджет, в който да бъде приложен принципът 50% от данъците и таксите да остават в общините, и това да се съчетае с централизиран контрол и отчет на резултатите от това финансиране. Също така намаляване на ДДС на 10% за книги, хляб и лекарства.

 

Правосъдната реформа трябва да стартира с конституционна промяна, която да ограничи максимално членовете на Висшия съдебен съвет, избирани от парламента, смятат от "Инициатива Единение". Предлагат и възстановяване на двуинстанционната система на съдебно производство чрез обединяване на районните и окръжните съдилища в 50 до 70 първоинстанционни съдилища и създаване на 9 апелативни съдилища като окончателна инстанция по делата. По отношение на прокуратурата настояват за "качествена децентрализация", която разбират като отговорност на всеки прокурор за дадения му случай и независимост при решаването му.

 

Здравеопазването смятат, че ще се подобри, ако се отмени регистрацията на държавните и общинските болници и на общопрактикуващите лекари по Търговския закон, ревизира се моделът на финансиране на здравната система и се въведе електронната регистрация и контрол във всички нейни елементи.

 

 От сдружението са изготвили прецизни и компетентни препоръки за всички области в обществения сектор и се надяват политиците да проявят интерес към тях.

Защото бедните у нас са много, а „Търпимостта на народа всеки следващ ден намалява, ние нямаме амбиции към политиката, но се надяваме да провокираме и подтикнем към действие онези, които имат”, коментира още Красимир Дачев.

 

Аделина Делийска

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14845 |19.01.2018 Илиян Василев: Военният министър Красимир Каракачанов е опасен . 3| 6408 |27.12.2017 Вальо Михов: Футболът в България е в пъти по-добър от икономиката . 10| 17511 |16.11.2017 Елена Йончева отвърна на ”шамарите” на вицепремиера Красимир Каракачанов . 7| 9674 |25.08.2017 Румънка за Фрог: Макрон се опитва да засили икономиката си чрез България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads