Реклама / Ads
0| 4665 |08.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Лидерът на ПЕС: Левицата в Европа е единствената алтернатива на статуквото

.
По време на срещата
Ние, европейските социалисти, сме за повече Европа. Но Европа, възстановила традиционните си ценности: солидарност, справедливост, социално общество, мир. Това каза на срещата в София лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
 
Ето и цялото изказване на  Станишев:

„Европа наистина е на кръстопът. И има три основни алтернативи в днешното политическо пространство:

Първата е тази на традиционната десница. Но тези, чиято политика доведе до мащабната икономическа криза през 2008-2009 г., нямат правилната рецепта за излизане от нея. Лечението, което предписваха – ограниченията – не даде резултат. Те казват: Испания, Португалия, Ирландия вече отлепват от дъното. Но на каква цена? Самата тъкан на обществата се разрушава от подобна политика.

Втората е на радикалната националистическа десница. Тя вярва, че за всички беди е виновна Европа, че спасението е в националната държава, която ще се грижи за гражданите. Радикалната десница има и социални послания към работниците: ние ще ви защитим от полския водопроводчик, от българския строител. Тя носи ксенофобията: ние ще ви спасим от бежанците с изграждането на огради и стени. Но това е път към миналото, голяма лъжа и илюзия.“, заяви президентът на ПЕС.

В глобалното море 28 малки лодки не са по-сигурни от един голям кораб

„В несигурното море на глобалния свят едва ли някой вярва, че 28 малки лодки ще бъдат по-стабилни от един голям кораб. Тази логика ще доведе до безкрайно дробене, което нямада спре до националните граници. И това се вижда в много държави: Испания – Каталуния, Обединеното кралсво, Белгия. А в по-малките и хомогенни държави ще доведе до противопоставяне на богатата столица и бедните региони.

Този модел – на радикалната десница, отчаяно се нуждае от образа на врага, за да съществува.

В Източна Европа той победи под формата на демократури (Унгария на Орбан, Полша на Качински). Но и Западна Европа не е имунизирана – наблюдаваме ръст на национализма навсякъде.“, продължи анализа си Станишев.

За нас отговорът е: повече Европа

„Ние, европейските социалисти, сме за повече Европа. Но Европа, възстановила традиционните си ценности: солидарност, справедливост, социално общество, мир.

Всички те днес са силно подкопани от неолибералната политика. Ето примери: всички виждаме, че Германия пострада най-малко от икономическата криза. Но къде ще изнася германската икономика, ако Югът и Изтокът са в криза и западат икономически? Бежанската криза – никой не може да овладее този човешки поток сам. Италия? Гърция? Германия? Трети пример: тероризмът – няма недосегаеми и защитени държави.

Европа трябва да изнася мир, стабилност, икономически растеж, за да не внася несигурност.“

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5427 |19.01.2016 Илияна Йотова - S&D с позиция за нападенията срещу жени в Европа . 11| 4674 |12.12.2015 Станишев: Трябва да върнем надеждата на Европа . 1| 4697 |10.12.2015 Миков: Наш дълг е да предложим алтернатива за по-справедлива Европа . 19| 5875 |28.09.2015 Д-р Найденов за Фрог: Европа на Меркел-ханъм ритуално се самоубива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads