Реклама / Ads
7| 6303 |16.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

А. Марини: Касапницата в Нова Зеландия потвърждава, че подценяваме речта на омразата

.
Аделина Марини
Вчерашната трагедия в Нова Зеландия потвърждава още веднъж колко не сме си научили уроците от балканските войни, каза пред БНР журналистът Аделина Марини.
 

„Самият факт, че нападателят Брентън Тарант е черпил вдъхновение от тези конфликти, показва, че светът, който дълго време гледаше отстрани, а след това се и намеси в решаването на конфликтите в бивша Югославия и на Балканите изобщо – колко всъщност не само не сме си научили уроците, но и не сме взели мерки тези неща да не се повтарят“.

 

Според Марини не обръщаме достатъчно внимание на ефекта от речта на омраза: „Този ефект се мултиплицира многократно в днешни времена, когато вече има и Фейсбук. Социалните мрежи не само стават проводник за манипулации на изборни процеси и изобщо на демокрацията в демократичните държави, но очевидно са и проводник на насилие и все още не успяват да се справят с този проблем. Това не е първото престъпление, което Фейсбук излъчва на живо и не успява достатъчно бързо да реагира, за да го свали. Имаме не само подценяване на проблема с речта на омразата, но и жестоко подценяване на проводниците на тази реч на омраза и колко бързо тя се разпространява“.

 

Публичност получава не само австралиецът Брентън Тарант, но и всякакви екстремисти, на които им се дава трибуна от национални парламенти, от ЕП включително, и политически партии, които биват легитимирани на национални избори и не носят никакви последствия за крайните си изказвания и за речта на омраза, подчерта журналистът и добави:

 

„Имаме гигантски проблем, за който дори не си даваме сметка. Тази риторика е легитимирана. Тя се смята за част от демократичния процес“.

Аделина Марини коментира и заявеното от унгарския премиер Виктор Орбан, че след европейските избори той и Полша ще работят за „ренесанс в Централна Европа“. „Ако започнем да раздробяваме и фрагментираме европейската идентичност по чисто политически причини – на централноевропейска, западноевропейска, това е абсолютна рецепта за подновяване на конфликтите. За мен това ще бъде огромна крачка назад, на отричане на европейската ни история и европейската ни идентичност като такава. За мен това е поредната провокация от страна на авторитарните режими в Централна Европа, която няма да доведе до нищо хубаво“.

 

Относно бъдещето на партията на Орбан в ЕНП журналистът коментира: „Манфред Вебер очевидно е сключил някаква сделка с Орбан, за да може да се стигне до това подобие на извинение. … Тук се получава едно много интересно нещо – как Вебер се очертава като някаква надпартийна самостоятелна структура, която сключва сделки с един партиен лидер срещу възраженията на част от своята партия. За мен тази сделка е особено притеснителна“.

Марини подчерта, че основната цел на Вебер е да стане председател на ЕК. Според нея той е склонен да плати каквато и да е цена за това.

 

„Рано или късно ЕНП ще плати цената. Лошото е, че всички ние ще я платим заедно с тях. Фрагментацията е неизбежна, още повече че този ЕП, който се очертава след изборите, ще бъде доста неефективен и ще бъде източник по скоро на раздори отколкото да може да изпълнява основаната си функция. Ние ще имаме много сериозен проблем с европейските институции по принцип – дали няма да ги изпуснем извън контрол, заради това, че ЕП е фрагментиран и се превръща в трибуна на национализъм“, изказа мнение Аделина Марини.

 

По темата Брекзит журналистът смята, че отлагането му може да предизвика сериозен раздор в ЕС. Ако пък не се даде удължаването, това би могло да предизвика сериозни политически сътресения, добави тя. Според нея европейската кампания ще бъде „отровена“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10643 |08.03.2019 Албена Белянова пита ребром Караянчева: Допустимо ли е шеф на институция да ме насилва? . 1| 7474 |21.02.2019 Катя Илиева и Ваня Рибчева: Създаването на нова силовашка структура и ликвидирането на баретите не оправя проблемите . 10| 11662 |20.02.2019 Белянова за Фрог: Сигнализирах ООН за физическо и психическо насилие върху мен от шефа на АДФИ . 5| 12502 |09.02.2019 Фрогоко: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова, връща се на работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads