Реклама / Ads
5| 6294 |15.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Менков за Фрог: Квестори и синдици с едни и същи адвокати за КТБ, крият истината

.
Адв. Менко Менков
Никой не иска да чуе истината КТБ. Съдът отказа инцидентен съдебен контрол за състоянието на банката в едно с десетките искания, които отправихме за това дали е била банката неплатежоспособна. Производството пред ВАС не се разви по същество. ВАС прие, че жалбата е недопустима и акционерите нямат правен интерес от обжалване на този акт и спорът по същество не е разгледан. Никой до този момент не е установил имало ли е неплатежоспособност и нейната дата. А това е изключително важно за производството по несъстоятелност, коментира адвокат Менко Менков след приключване на съдебното заседание в СГС.
 

БНБ в производството на ВАС твърдеше, че имаме право на такъв контрол и обстоятелството дали банката е била платежоспособна следва да се установи в това производство. Това обаче не се случи. Защото никой не иска да чуе истината за КТБ, е обяснението на адвокатът.

 

Много интересно е процесуалното представителство на КТБ и държанието й. С последните изменения от 25 март бяха въведени така наречените временни синдици, с които се отнеха правомощията на квесторите. В това производство КТБ в първия половин час беше представлявана от същите адвокати, които са избрани да я  представляват от квесторите. След като оспорихме, че не са посочени от временните синдици, бръкнаха в джоба и извадиха пълномощно от временните синдици. Това означава, че с всички становища, които те взеха, бяха против интересите на КТБ, която им е платила за днешното явяване с парите на вложителите и кредиторите на банката. Всичките становища бяха в защита на решението на БНБ. Затова поискахме да бъде назначен особен представител на КТБ, тъй като адвокатите, излъчени както от квесторите, така и от синдиците не защитават интереса на банката. Съдът не уважи това наше искане, посочи Менков.

 

По отношение на въпроса имала ли е банката възможност да извършва плащания, от коя дата е следвало да бъде осъществен специалния надзор и на коя дата е изпаднала или въобще не е изпаднала в неплатежоспособност, ще бъде отнесен към европейските съдилища. До момента българските съдилища отказват да разгледат този въпрос по същество. Единственото, което приемат е, че акционерите нямат правен интерес да обжалват решенията на Управителния съвет. До ден-днешен никой не е виждал докладите на така наречените одиторски компании. Не знаем какво точно пише в докладите. Самите одиторски компании приемат в заключение, че докладите им не представляват доказателства по смисъла на закона за счетоводството, подчерта Менков.

 

Тук е мястото в съда да се разгледа независима международна експертиза. Тя ще покаже дали банката е била в това състояние, което е констатирано от БНБ. В противен случай актът на Централната банка е безконтролен и извън закона. Това наше искане беше отхвърлено. А мотивите бяха, че това няма да промени настоящото производство, допълни Менков неговия колега адвокат Людмил Ангелов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5901 |08.04.2015 Отец Никанор пред Фрог: В петък не се работи, яде и пие вода . 62| 10883 |06.04.2015 Коритаров пред Фрог: Политическата класа води към гибел клетата ни българска държава . 14| 6253 |02.04.2015 Проф. П. Иванов пред Фрог: Депутатите работят само по един ден в седмицата . 15| 5465 |01.04.2015 Столичани пред Фрог: Данъците са жестоки, мерките на общината-нулеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads