Реклама / Ads
5| 6196 |29.11.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Местната власт в Хасково се погнуси от децата на града

.
Майки се събраха тази сутрин пред общината в Хасково, за да протестират срещу намерението на кмета Георги Иванов да увеличи таксите за детски градини от 50 на 70 лв. Кметът до този момент не е дал логично обяснение кое налага въпросното увеличение. Параметрите на обществената поръчка за доставка на храна на децата не са променени.
 

Тя е била сключена за срок от 5 години и все още е действаща. Според нея храната на всяко дете е определена на 2.75 лв. на ден. Кметът Георги Иванов казва, че храната на дете вече е 3.90 лв. и това налага въпросното увеличение. От къде идва промяната обаче, той не е отговорил.

Любопитна потребност е, че миналата година кметът е изписал, но не е платил половин милион лева общинска издръжка на детските градини. Близо толкова е и сумата за тази година. За сметка на това обаче, Иванов е внесъл в СЕМ искане за общинска телевизия с издръжка 120 хиляди лева годишно. В същото време днес трябва да се закрият няколко културни института в общината.

Убедени в своето право, майките се събраха пред централния вход на общината преди заседанието, на което трябваше да се гласува новата по-висока такса за забавачките. Нито кметът, нито общинските съветници обаче се спряха пред централния вход на общината, за да разговарят с майките и предпочетоха да използват задния вход на местната управа. Провокирани от това, майките решиха да ги последват и влязоха в залата на Общинския съвет.

"Да се увеличат таксите на майките е пълен цинизъм", коментира Николай Бареков – лидер на движение "България без цензура", което заедно с Евромайките подкрепи протеста на хасковските жени.

Местната власт се уплаши от разгневените майки и председателят на Общинския съвет Иван Иванов отложи началото на заседанието с 30 минути. Малко по-късно страстите в залата се нажежиха и кметът Георги Иванов дори помоли протестиращите майки с техните деца да бъдат изведени с общинска полиция. Това обаче не се случи. Даниела Колева от Евромайките се отправи към кмета с бебе на ръце, за да го помоли да даде дарение за детската градина на малкия Иванчо, точно както преди години кметът просеше дарения за направата на гротескната статуя пред общината - на бронзова баба Яга и един бухал.

Майките с децата си останаха в залата на Общинския съвет, за да изчакат началото на заседанието. Те издигнаха плакати с надписи "Феодална република Хасково" и "Защо посегнахте на децата ни?". Малко по-късно общинарите отложиха сесията си.

"Майките победиха", коментира Бареков. "Продължаваме да следим кога е сесията, за да сме отново тук. В тези смутни времена солидарността е най-важното нещо", допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8691 |18.11.2013 Преподаватели към Ранобудните: Уплашихте властта . 4| 7764 |02.01.2013 И пак замириса на власт . 11| 8762 |20.07.2010 Скараш ли се с властта, празно няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads