Реклама / Ads
14| 5255 |09.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Михаил Миков: За нас 9 май е двоен празник

.
Михаил Миков
"На днешния голям ден ви поздравявам с увереност, че за всички нас празникът е двоен – като европейци, които без чувство за малоценност трябва все по-смело и със самочувствие да отстояват мястото си и ролята си на Стария континент, но и като победители, които имат своя незаличим принос в събитията, превърнали Европа в най-свободния континент”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес за Деня на Европа и Деня на Победата, публикуван във Фейсбук.
 

Ние, българите, имаме всички основания да празнуваме 9 май. Хиляди воини от Българската армия и български антифашисти платиха с кръвта си мястото на България сред победителите над хитлерофашизма, платиха скъпо, за да не плаща Родината им с нова национална катастрофа. Празник имаме и като част от съвременна обединена Европа. Не можем да забравим, че поискахме и се преборихме за мястото си в ЕС – цел, която ни обедини като нация и която, след като осъществихме, трябва да изпълним със съдържание“, отбелязва лидерът на социалистите.

 

Денят на Европа, посветен на мира и нейното обединение, и Денят на Победата, без който Европа нямаше да е такава, каквато я познаваме, са празници на единството, изградено върху здравата основа на общите ценности на европейската цивилизация. Ценности като свобода и демокрация, справедливост и солидарност, пренесени и възприети и в други краища на света, защото се коренят в общочовешкия и общовалиден принцип на зачитане правата и интересите на другия, на грижа за общото благоденствие и добруване, продължава Миков. 

 

Гражданите на европейските страни и техните политически представители, независимо от какви събития са черпили основание и на какви символи са пожелали да отдадат значение, са се спрели на една и съща дата – 9 май, за да празнуват в името на своя континент. Дори само това е достатъчно основание да я отбележим заедно и като неделима общност. България няма нужда от още линии на разделение, каквито постоянно прокарват в обществото ни напоследък.

 

Празник имаме и като част от съвременна обединена Европа – един многонационален проект, омиротворил континент с бурна история, към който принадлежим географски и културно и който има за цел да даде на европейските народи обща перспектива за по-добро бъдеще, към каквото се стремим и ние. Не можем да забравим, че поискахме и се преборихме за мястото си в ЕС – цел, която ни обедини като нация и която, след като осъществихме, трябва да изпълним със съдържание. Защото Обединена Европа е още по-силна, когато и държавите, които обединява, са силни и участват равноправно във взимането и реализирането на решенията, каза още Миков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6328 |09.05.2015 Буруджиева: Депресивно-комплексарския си характер демонстрираме на 9 май . 5| 4832 |08.05.2015 Експерт: Трябва да се търси отговорност от квесторите в КТБ . 18| 5795 |07.05.2015 Протестиращи пред Фрог: Москов не е в чужбина, видяхме го . 8| 5079 |07.05.2015 Москов се скри от д-р Дечев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads