Реклама / Ads
0| 4996 |21.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Михаил Миков: В състезанието за председател на НС на БСП се намесват и външни фактори

.
Михаил Миков
В състезанието за председател на НС на БСП има и външни фактори, освен силното желание на някои претенденти да бъдат избрани като компрометират своите опоненти. Това казва Михаил Миков - лидер на БСП, в интервю за предаването "12+3" по БНР.
 
- Вие в момента сте в Москва на конгреса на партията „Справедлива Русия“. Да кажем на нашите слушатели, че това е парламентарно представена партия, след последните парламентарни избори в Русия. Тя зае трето място. Г-н Миков, вие сте на официално посещение там. Въпросът е защо сега в разгара на предизборната кампания за лидер на БСП, която, между другото, за нея също ще поговорим след малко, е страшно ожесточена. Вие не сте в България да се подготвяте, а сте отишли на конгреса на „Справедлива Русия“.

- Защото конгресът на „Справедлива Русия“ е сега, защото „Справедлива Русия“ също като БСП отстоява позициите за прогресивно данъчно облагане, защото има своите връзки със социалистическия интернационал, защото е партия, с която ние ще подпишем споразумение за сътрудничество, като стъпил и върху /…/ ценности, които са важни и в България, и в Русия, и навсякъде по света.

- Между другото, вашите противници, като казвам противници, имам предвид в средите на БСП, вече са много активизирани и те казват, че сте направили гаф с това посещение, че е трябвало да се видите с партията на Владимир Путин „Единна Русия“, а не със „Справедлива Русия“, която е в опозиция. Как отговаряте на това?

- Аз имам срещи с политици от всички партии в Русия, включително и с такива от „Единна Русия“. /…/ среща със заместник-министъра на външните работи , с първия заместник-председател на държавата Мелников, който не е от „Справедлива Русия“, с други представители на парламента в Руската федерация, защото смятам, че е важно да се използват такива посещения за един по-широк кръг от контакти. Полезно е за България, полезно е за развитията на отношенията между Русия и България, които знаете, че в последните години са в доста тежка ситуация. Създава се една нагласа в руското общество, че българското правителство, президентът, специално, прави всичко възможно, за да влоши отношенията между България и Русия. Така че едни такива приказки, мисля че са дребни, даже бих ги нарекъл дребни закачки от хора, които не разбират много от тази работа, се опитват да използват това посещение за вътрешнопартийни игри.

- А как конкретно вашето посещение ще помогне, имаме ли основание да мислим, че то ще помогне за едно подобряване на официалните отношения между Москва и София, защото, както и вие казахте, те в момента не са в най-доброто си състояние?

- Обменяме с колегите различни мнение как да се подобрят тези отношения. Вие знаете, че през последната година ние внесохме няколко пъти решения, проектни решение, което да ангажира правителството за работа срещу санкции, на един втори проект, който смятам, че е изключително важен за премахване на забранителния списък, защото забраните за срещи между парламентаристи не помагат с нищо. Те не решават никакъв проблем. Те даже задълбочават проблемите. Съгласете се, че са парадоксални забраните за пътуване на депутатите, които са гласували, т.е. търси се отговорност за гласуване по един или друг въпрос. Знаете, че откакто има демократичен парламентаризъм на народните представители не се търси отговорност за гласуванията, а в случая този забранителен списък, който ние настояваме да отпадне за пътуване на депутатите от руската Дума, практически се превръща в търсене на отговорност за гласуване.

- Вие говорите за санкциите, наложени от ЕС срещу Русия?

-  Да, два типа са санкциите, знаете – икономически санкции и другите санкции са санкции за пътувания, санкции за контакти, санкции за срещи на депутати от Думата. И забележете, не става въпрос за ниво изпълнителна власт. Там Лавров и Кери се срещат постоянно.

- Няма как да забранят на Лавров , да.

- Не, забележете, не става въпрос за забрана, а в същото време междупарламентарният диалог е замразен. Това е абсурд за тези, които разбират от парламентаризъм, които знаят че е изключително важно междупарламентарният диалог между отделните страни, и той подпомага развитието и на междудържавните отношения.

- Да, обаче, г-н Миков, вашата партия е в опозиция и при най-добро желание няма какво да направите, за да промените това нещо, нали така?

- С упоритото поставяне на този въпрос смятам, че печелим нови и нови подкрепи. И аз смятам, че ние ще бъдем достатъчно последователни, да не говорим, че има и други европейски страни, в които вече тези въпроси се поставят, защото санкциите се доказаха като едно контрапродуктивно средство за решаване на какъвто и да е проблем.

- БСП можем ли да очакваме, че БСП отново ще постави в българския парламент този въпрос?

- Да, категорично не сме спирали да го поставяме и ще продължим.

- Сега, естествено и по най-актуалната тема, свързана с БСП, а именно битката за лидерския пост. Не стана ли тя прекалено лична? Не е ли твърде крайна? Някак си, позициите много силно се сблъскваха. Аз очаквах, някак си, едно по-колегиално отношение да има. Все пак сте съпартийци, не сте представители на различни партии. Понякога имам усещането, че представители на тотално различни сили се борят в рамките на едната БСП.

- Тук става въпрос за средствата, защото прави впечатление, че много от претендентите, от опонентите казват, че политиката е добре, че курсът е правилен. В същото време се възпроизвеждат персонални атаки много често, включително чрез използване на външни на партията /…/. Ето, гледам от сутринта едно интервю на г-н Георги Първанов, който явно е решил за пореден път да се намеси в процесите на БСП, макар че отдавна не е неин член, макар че от отдавна с неговата партия си пое друг политически път, но явно интересът му към процесите в БСП продължава да е твърде силен.

- Не можем да му се сърдим. Той също е представител на лява политическа сила, при това генезисът си му е от БСП, нали така?
-
 Аз не му се сърдя. Не искам да обсъждам генезиса. Вие знаете, че генезисът на много български политици е, ако не от БСП, то от БКП, но в крайна сметка трябва да има елементарно политическо възпитание, елементарна политическа коректност. Аз никога не бих си позволил да коментирам кого АБВ ще избере за свой ръководител и прочие. И забележете, че неговите атаки не са на принципна, на политическа основа, а са също на персонална. Свързвам го с това, което вие споменахте за състезанието за председател на Националния съвет в БСП, така че има и външни фактори, които се намесват, освен силното желание на някой от претендентите на всяка цена да бъдат избрани като компрометират своите опоненти.

- Всъщност, това че има толкова много кандидати за лидерския пост на БСП, 32 ли са последно, или са се увеличили?

-  Да, 32 бяха към онзи ден. Тази седмица има още 10-15, последни 20 конференции /…/.

- Това може да мине и за комплимент към вашата партия, защото означава, че тя е много демократична. Всеки може да се кандидатира за лидер. Аз не мога да си представя, че ако ГЕРБ, примерно, има конгрес, някой ще оспори лидерското място на Бойко Борисов.

- Няма да посмее. Вие виждате, че това се случва не само за председател на Националния съвет, то се случва на много места и при тайно гласуване се избират председатели на общинските съвети. И ако има нещо /…/ в тази обстановка, това е че около половината от председателите на общински съвети са нови. Това означава един процес на обновление в партията, не винаги подмладяване, но обновление като цяло. Заедно с него върви и подмладяването. Реализира се младежката квота за засилено участие на млади хора и е радостно, че има много желаещи също в конкурентна среда в общинските съвети. Това ще стане и на конгреса за Националния съвет. Всичките тези процеси, някак си изпадат от вниманието на публиката, пък и на някои недобронамерени наблюдатели, които концентрират целия разговор върху това кой ще стане председател на Националния съвет и някак си политиката, която водим в последната година и половина, това, което ни предстои, истинската алтернатива на дясното управление на неолибералното статукво в България остава малко извън вниманието на широката публика.

- Те вашите основни опоненти казват точно това, те казват Михаил Миков не се справя с това да бъде силна опозиция и затова ние, ако вземем властта, ние ще бъдем много по-силна опозиция и много по-ясно ще прокарваме този опозиционен курс. В това ви обвиняват, доколкото знам.

- То е несериозно, г-н Волгин, защото те и до момента заемат високи позиции. И в момента заемат позиции и в парламентарната група, народни представители, които дават всички възможности те да бъдат силни представители на опозицията. Никой нито ги е спирал, нито им е пречел. Така че това звучи доста несериозно. Има някои обвинения от хора, които бяха извадени в последно време от Изпълнителното бюро, а бяха свикнали да пребивават десетилетия там. Те са по така неаргументирани в атаките си, но и това ще мине. Важното е партията да се консолидира около новото ръководство. То да излъчва още по-ясни сигнали за лява политика, за алтернатива на днешното статукво, за опозиционност, така че хората да връщат доверието си в Българската социалистическа партия като основната опозиционна сила и алтернатива на днешното управление.

- Вие, ако запазите лидерския пост, с какво ще изненадата, имам предвид, разбира се, в положителния смисъл на думата вашите симпатизанти и тези, които гласуват за вас, с какво ще ги убедите, че има смисъл да продължат да подкрепят БСП?

- Има много неща. Реализацията на политиките се превръща и в законодателна дейност. Знаете, че миналата седмица на първо четене беше приет нашият закон за увеличаване на заплащането на родители на деца с увреждания, знаете трайната ни позиция по прогресивното данъчно облагане, което е възлов въпрос за намаляване на огромните неравенства, които съсипват социалната тъкан на България. Неравенства, които убиват бъдещето на България, които демографски унищожават българската нация.

- Е, това едва ли ще се приеме.

- Всички тези въпроси не знам дали са изненадващи за някого, но понякога упоритостта, последователността и реализацията на тези идеи е по-важна, отколкото да търсиш нещо, с което да станеш много популярен за кратко, минута слава в медиите или сред публиката.

-  Благодаря ви за това интервю и приятно изкарване на конгреса на „Справедлива Русия“.

- Благодаря ви, а и да е полезно. Не само с колегите от „Справедлива Русия“, но и с представителите на различни власти в Руската федерация и други партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4685 |21.04.2016 Миков: Първанов се меси в процесите на БСП . 0| 4625 |16.04.2016 Миков: Управляващите вдигат цените на винетки, градски транспорт, вода и ток . 0| 4667 |06.04.2016 Миков: Този закон съсипва българското образование . 0| 5095 |29.03.2016 Миков: В здравеопазването цари пълен хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads