Реклама / Ads
43| 7675 |16.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Михайлов: Терористът е нова антропология, нов човешки вид

.
Д-р Николай Михайлов
Терористите имат мощно оръжие- те имат по-малко страх от смъртта, отколкото европееца от холестерола. Тези хора са радикално безстрашни. Типичният терорист не е маргинал, не е беден, не необразован, не е глупав. Той е лице, което има екстремни решения. Това каза пред "Панорама" психиатърът д-р Николай Михайлов.
 
Има съгласие по това, че типичният терорист няма психично разстройство, не е проблематика на душевното отклонение. Макар че в тая психология има и психопати. Той идва от гетата с един маршрут, който е труден за проследяване. Той е отчужден човек, от себе си дори. Което означава че му е потребна идентичност. Жаден е за собствен образ., допълни той.

На Изток, в страни които развиват тази дейност, има такива преподаватели на терористични идеологии и поведение и тази работа е неизповедима, но ги снабдява с неща, които късната европейска цивилизация не може да предложи на такива хора. Връчва му идеолгия и идентичност , шанс да  осмисли живота и смъртта, неутрализира страха от смъртта, което е близо до обожествяването, за което говори Достоевски в Бесове с героя на Кирилов. Кога човек се справя със страха от смъртта? Той се справя, когато му е безразлично дали ще живее. Тогава триумфира като човек на радикалната окончателна свобода. Тези хора са нова антропология, нов човешки вид, нов стадий. Това е трудно за контрол. Но те имат мощно оръжие- те имат по-малко страх от смъртта, отколкото европееца от холестерола. Тези хора са радикално безстрашни, анализара психиатърът.

Ние сме в режим на високостепенна тревожност. Ще трябва да живеем в режим на тревога. То не е страх, страхът има обект. Тревогата е страх от нищото, тя атакува в гръб, отстрани, плашещото не е видимо непосредствено. Това е режим на опасение , на реакция срещу заплаха от смърт, истинска и на смисъла, допълва докторът.

Ние не сме в криза, а в упадък, който прави невъзможно производството на криза, защото тя съдържа изход. Ние се движим в режим на упадък. Западният свят, след падане на Берлинската стена, загуби опорна точка, интензитет на противопоставяне. Обедня западната свобода, загуби своено съдържание. Тази свобода опустя. Има едно  стихотварие на Томас Елиат- ние сме празни души, натъпкани със слама. Западът поддържа зона на комфорт и едно консервативно настояще. Няма регулативна сила, в което човешкото поведение и вяра могат да бъдат формулирани. Папа Йоан Павел II нарече това ситуация на култура на смъртта, обясни д-р Михайлов.

Доколкото тези представители на тероризма прекосяват границите от Европа на Изток и се връщат, то те са деца на този декадентски Запад.  Европа има един-единствен шанс да припомни собствения си духовен прроизход, етническото си наследство, християнсаката си принадлежност. Фундаментът на европейската цивилизация е християнски. Ценностите на този свят са свързани с християнското духовно наследство и в този кризисен режим на оцеляване на цивилизацията трябва да си дадем сметка дали такъв тип духовна цивилизация е възможен.

Един италиански философ като мисли върху глупостта казва, че тя е  свързана със загуба на чувството за почит и пиетет. Загубата на чувството за сакралност банализара живота. Тези хора, които рисуват тази карикатура, го правят,  защото френското законодателсво им го гарантира. Въпросът е дали има разумност в това, защото реакцията е предвидима и тя се случи. Тези хора са живели като задочници в своя свят на карикатурлисти, анализира случая с "Шарли ебдо" докторът.

Най-лошите хора от всички лоши се откриват между религиозните. Вероятно и най-глупавите са релиозно глупавите. Не всеки мюсюлманин е терорист, но поечето са мюсюлмани. Една ислямска духовност, увредена от идеологизация, която обслужва порива за власт, свързата с нова технология, миграция и замитане на следи, оттук-нататък ще представлява опасност за нашия свят, завърши той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4860 |07.10.2014 В Кандахар миротворците гласуваха за "Нова алтернатива" и Н. Цонев . 6| 5484 |12.09.2014 Е. Хърсев: Няма основание КТБ да бъде затворена . 19| 6501 |19.06.2014 Отец Михайлов: Гей парадът дава трибуна на фашизоидни идеи . 0| 8122 |29.05.2014 Васил Петров поздрави абитуриентката Диана Върбанова от Гара Елин Пелин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads