Реклама / Ads
5| 5916 |11.03.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Миков: Само за днешния парламентарен контрол населението намалява с 10 – 12 души

.
Михаил Миков
„Последните години България намалява годишно с около 40 000 души, горе-долу един град колкото Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден, с 4,6 човека на час, т.е. в рамките на парламентарния контрол – с около 10-12 души”. Това заяви в декларация от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ председателят на левицата Михаил Миков.
 

По думите му, България днес е в тежка демографска криза, а правителството и мнозинството усилено ни води към демографска катастрофа. „Като се изключи периодът 2005 – 2009 г., когато раждаемостта е нараснала с 15% и 2014, когато има леко увеличение на раждаемостта с 1000 деца в сравнение с 2013 г., тенденцията за намаляване е трайна”, посочи лидерът на БСП. Според него, ако това не бъде променено, през 2030 г. населението на страната ще е 6,5 млн. души и делът на хората над 65 години спрямо трудоспособното население ще нарасне от 31% днес на 40% и всякакви измишльотини за вдигане на възрастта за пенсиониране няма да имат никакво значение. „Тези дни излезе и докладът на ЕК за България, където се констатира, че страната ни претърпя един от най-големите спадове на населението в света – от почти 9 млн. през 1989 г. на 7,2 млн. в рамките на едно поколение. В тези 7,2 млн. голяма част от тях работят временно или постоянно в чужбина”, каза още Миков. По думите му, очакванията са България да продължи да понася огромен демографски натиск, водещ до намаляване на населението с още 2,5 млн. за 2080 г. „Това е от доклад на ЕК, а не на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, подчерта лидерът на социалистите.

 

Михаил Миков посочи какво са получили българските граждани от управлението на втория кабинет на Бойко Борисов: през 2016 г. с бюджета са намалени обезщетенията за майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години и те остават 340 лв., при увеличена минимална работна заплата; месечните добавки са замразени за деца с увреждания; целевите помощи за ученици са замразени и се отнасят само за първокласниците; месечните добавки за най-многобройните семейства в България с две деца се увеличиха с 2 лв. месечно, а за семействата с повече от три деца – добавките се намаляват.

 

„Не се прие нашето предложение за въвеждане на семейното подоходно облагане за семействата с деца. Не се приема предложението за данъчни облекчения за семействата с доходи до минималната заплата, които практически с тези средства няма как ги да отглеждат. Не се приема предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за намаляване на ДДС за стоките за деца”, допълни председателят на БСП.

 

Миков бе категоричен, че тази трагична картина на демографската катастрофа, към която правителството води страната днес, трябва да бъде променена. „На първо място, като се изпълни решението на НС за предлагане на ясни краткосрочни и средносрочни мерки. Вместо това, от правителството беше представен в НС план за 2016 г., където с общи приказки се казва „забавяне на негативните демографски процеси”. Напротив, със замразяване на тези социални плащания, които изброих, се ускоряват негативните демографски процеси”, обясни Миков. По думите му, ситуацията от началото на годината е още по-тревожна, защото родените деца в сравнение с 2015 г. са с 1500 по-малко. В тази връзка той изтъкна, че именно миналата година сме стигнали до равнището на 1945 г., когато мъжете са били на война.

 

От името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Миков призова всички парламентарно представени сили и правителството на Бойко Борисов за спешно обсъждане на тежките проблеми, стоящи пред демографската перспектива на България, но не само: „Нужни са ясни мерки, мерки за подпомагане на българското семейство за отглеждане на деца. Какво означава 19 млн., които миналата седмица бяха отказани за увеличаване на добавките за отглеждане на дете – означава, че вече съзираме умисъл във водената политика, която тласка България към тази демографска катастрофа”, каза още лидерът на БСП. Михаил Миков изрази очакване, че всички парламентарни групи и най-вече правителството на Бойко Борисов ще проявят абсолютна ангажираност за бъдещето на нацията и на България. 


Пълният текст на декларацията можете да прочетете тук:

България днес е в тежка демографска криза. Правителството и мнозинството усилено ни води към демографска катастрофа, защото като се изключи периодът 2005 – 2009 г., когато раждаемостта е нараснала с 15% и 2014, когато има леко увеличение на раждаемостта с 1000 деца в сравнение с 2013 г., тенденцията за намаляване е трайна. Последните години България намалява годишно с около 40 000 души, горе-долу един град колкото Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден, с 4,6 човека на час, т.е. в рамките на парламентарния контрол – с около 10-12 души.

Ако това не бъде променено, през 2030 г., населението на страната ще е 6,5 млн. души и делът на хората над 65 години спрямо трудоспособното население ще нарасне от 31% днес на 40% през 2030 г. и всякакви измишльотини за вдигане на възрастта за пенсиониране няма да имат никакво значение. Оценката на тази заплаха бе направена и при разискванията, когато се прие единодушно решение от НС, което задължи правителството да предприеме краткосрочни и средносрочни мерки. Тези дни излезе и докладът на ЕК за България, където се констатира, че страната ни претърпя един от най-големите спадове на населението в света – от почти 9 млн. през 1989 г. на 7,2 млн. в рамките на едно поколение. В тези 7,2 млн. голяма част от тях работят временно или постоянно в чужбина. Ако направите справка тази година в Министерство на образованието, ще видите колко хиляди деца са взели документ, за да отидат да учат в чужбина, а дали ще се върнат – е следващ въпрос. Нетната раждаемост и нетната миграция допринасят приблизително еднакво за това.  Очаква се България да продължи да понася огромен демографски натиск, водещ до намаляване на населението с още 2,5 млн. за 2080 г. – това е от доклад на ЕК, а не на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Уважаеми народни представители,

Какво получи България и българските граждани от управлението на втория кабинет на Бойко Борисов? През тази 2016 г. с бюджета бяха намалени обезщетенията за майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години и останаха 340 лв., при увеличена минимална работна заплата. Месечните добавки бяха замразени за деца с увреждания, целевите помощи за ученици бяха замразени и се отнасят само за първокласниците. Месечните добавки за най-многобройните семейства в България с две деца се увеличиха с 2 лева, месечно. За семействата с повече от три деца – те стават все по-малко в България – добавките се намаляват. Помощта за две и повече деца се замрази. Не се прие нашето предложение за въвеждане на семейното подоходно облагане за семействата с деца. Не се приема предложението за данъчни облекчения за семействата с доходи до минималната заплата, които практически с тези доходи няма как да отглеждат деца. Не се приема нашето предложение на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за намаляване на ДДС за стоките за деца.

Уважаеми народни представители,

Тази трагична картина на демографската катастрофа, към която правителството води страната днес, трябва да бъде променена. Трябва да бъде променена на първо място, като се изпълни решението на НС за предлагане на ясни краткосрочни и средносрочни мерки. Вместо това, от правителството беше представен в НС план за 2016 г., където с общи приказки се казва „забавяне на негативните демографски процеси”. Напротив, със замразяване на тези социални плащания, които изброих, се ускоряват негативните демографски процеси. От началото на годината нещата стават още по-тревожни. От началото на 2016 г. до днес, около 1500 по-малко са родените деца в България, в сравнение с миналата година, когато успяхме да достигнем равнището на 1945 г., когато мъжете бяха на война.

Уважаеми народни представители,

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ призовава всички парламентарно представени сили, призовава правителството на Бойко Борисов за спешно обсъждане на тежките проблеми, стоящи пред демографската перспектива на България и не само обсъждане, защото българските граждани са се наслушали на различни дискусии, обсъждания, стратегии и други такива измишльотини, които са на хартия. Нужни са ясни мерки, мерки за подпомагане на българското семейство за отглеждане на деца. Всички тези въпроси, които могат да бъдат решени, и за които има средства в българския бюджет – какво означава 19 млн., които миналата седмица бяха отказани за увеличаване на добавките за отглеждане на дете – означава, че вече съзираме умисъл във водената политика, която тласка България към тази демографска катастрофа.

Аз се надявам, че всички политически сили ще заявят внимание по този въпрос. На политическите консултации с президента той оцени нашето предложение и потвърди готовността си да свика КСНС именно по този въпрос – демографската катастрофа. Очакваме, че всички парламентарни групи и най-вече правителството на Бойко Борисов ще проявят абсолютна ангажираност за бъдещето на нацията, за бъдещето на България. Благодаря!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 10669 |08.03.2016 Само във Фрог: Румен Петков, Вальо Златев и царя водят Неофит в Москва . 30| 10686 |17.02.2016 Само във Фрог! Български учени станаха слуги на Анкара . 0| 4762 |30.01.2016 Миков: Сега не мислим за президент, а за Конгрес . 3| 7052 |23.01.2016 Миков: Увеличението на данъците – пореден резултат от управлението на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads