Реклама / Ads
0| 4617 |16.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Миков: Управляващите вдигат цените на винетки, градски транспорт, вода и ток

.
Лидерът на БСП Михаил Миков
„Истински успех за левицата би било, ако бедността и неравенството започнат да намаляват. България ще умре, ако продължи да се движи по пътя на неолибералния модел“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в предаването „Панорама“ по БНТ.
 

По думите му, освен милиони левове за допълнително въоръжение в областта на отбраната, трябва да се отделят и средства за хората у нас. „През тази година сме намалели с 48 000 души, като на фона на това, родените деца също намаляват. Този проблем трябва да се реши със социални мерки“, категоричен бе той. Миков сподели, че днес парламентът на първо четене е приел доброто решение, предложено от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – да се увеличи държавното плащане за деца с увреждания. Той напомни, че през миналата седмица техните майки са стояли пред Народното събрание, без управляващите да им обърнат каквото и да било внимание. Лидерът на социалистите отбеляза, че с подобни инициативи, БСП полага активни усилия, макар и в опозиция, да решава проблеми на хората.

 

Михаил Миков продължи, че именно по предложение на БСП през миналата година е било прието правителството да предложи краткосрочни и средносрочни мерки по отношение на демографската криза, но кабинетът не е направил нищо. За това говорят и посочените от него данни. Той бе категоричен, че ако не се отделя бюджет за социална политика и доходите не растат, България ще загине. „В момента обаче, правителството увеличава цените на винетките, на билета за градския транспорт в София, очаква се повишение в цената на водата и на тока“, подчерта лидерът на социалистите.  

 

Председателят на БСП заяви също, че „когато има големи обществени поръчки – за пътища или военно оборудване, те в цял свят са известни с корупционни практики. За разлика от посочените сфери, Миков посочи, че корупция няма в социалните плащания, в данъчната тежест, която засяга милиони. „Когато обаче става въпрос за милиони левове, които се харчат в името на националната сигурност и какво ли не, там винаги печалбите са водещи и от там се отчисляват корупционните пари“, обясни той.

Лидерът на социалистите коментира и проблема с бежанската вълна. „Виждам неспособността на Европа да се справи с проблема, да го идентифицира на първо място. Никой в Европа обаче не поставя въпроса – защо бежанците се струпват в Турция? Интересни са и въпросите защо не се търси проблема при източниците на бежанци като Афганистан и Сирия, кой създаде проблема? Защо България не е включена в европейското споразумение, а само Гърция?“, попита Миков. От друга страна, лидерът на социалистите посочи, че определени групи у нас и в други европейски държави, насаждат тежки нагласи срещу бежанците. „Това се случва още по-лесно, когато обществото е бедно, когато неговата социална тъкан е разкъсана от противоречия, когато държавата не предлага последователна и ясна политика по този въпрос“, добави Миков.

 

Бившият вътрешен министър посочи, че в същото време у нас се говори за реформа в МВР, която цели да отнеме социални и професионални права на служителите в системата. „Службата там става все по-непрестижна, има съкращения и се покриват параметри с армията, която има съвсем други задачи“, коментира социалистът включването на военни части при охраната на външната ни граница. Той изказа съмнение относно това колко месеца ще издържи армията, извършвайки тази допълнителна дейност.

По повод предстоящия 49-ти Конгрес, социалистът посочи, че около 50% от организациите на БСП, в които са преминали отчетно-изборните конференции, са избрали нови председатели. Това сочи за сериозен процес на обновление в партията. Относно големия брой кандидати за председателското място в БСП, Михаил Миков обясни, че за тази партия винаги водещо е било колективното ръководство. „БСП никога не е била партия, която разчита на един човек, тя разчита на интересите на хората“, заяви председателят на социалистите. Той посочи, че няма друга партия, освен БСП, която да е присъствала повече в политическия живот на страната през последните 25 години и общо през 125-годишната си история. За сравнение, той посочи десните партии-проекти, които всеки път се явяват чисто нови. „Ние в БСП консумираме също и историята си, с настоящето и с бъдещето на партията – това са идеите на всички български граждани“. Социалистът сподели, че през тези години БСП е преминала през множество различни етапи. „Ние имаме своите грешки. Имаме и път, който трябва да изминем, за да ни повярват отново хората. Но въпросът не е само до БСП, недоверието на хората е в политиците, партиите, институциите и всичко – това е големият проблем“, заяви Миков.

 

Попитан относно оценката му за приетия от сегашното ръководство на БСП по-ляв курс на партията, Михаил Миков отговори: „Кое е крайно ляво – да искаш достъпно здравеопазване, например? Не, това е нормално!“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5647 |12.04.2016 Расате: Очаквате управляващите ни прасета да се справят с бежанците? . 0| 4665 |06.04.2016 Миков: Този закон съсипва българското образование . 0| 5093 |29.03.2016 Миков: В здравеопазването цари пълен хаос . 0| 4933 |25.03.2016 Миков: Прогресивният данък носи полза на работещите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads