Реклама / Ads
37| 9442 |27.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Милен Михов бие тревога: Ахмед Доган и Софи Маринова влязоха в училище

.
Милен Михов
На брифинг в парламента депутатът от ВМРО Милен Михов обяви, че в учебно помагало почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен.
 

Попфолк иконата Софи Маринова пък е пресъздадена като "изпълнител, прославил страната ни по света".

 

Според Михов Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков.

 

"Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство?”, коментира Михов.

 

ВМРО поиска от МОН да се ревизира ученото съдържание и резултатите да бъдат публично обявени.  "Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", каза още Михов.

 

Преди няколко дни стана ясно, че учебници по история за X клас са спрени, защото периодът 1944-1989 г. от историята на България е отразен неправдоподобно. Управлението на Тодор Живков е представено без съпътстващите репресии. „Има страхотни инсинуации за прехода. Думите на Петър Младенов: „По-добре танковете да дойдат" са предадени превратно. Танковете са заменени със Станко Тодоров. В учебниците липсва ДС, трябва да я търсите между редовете. Това е репресивен апарат, създаден от СССР", заявява от своя страна журналистът Христо Христов, който бе един от подалите сигнал до МОН за манипулативно предадените исторически факти.

 

По-късно от издателство "Просвета" опровергаха твърденията на Милен Михов. Ето какво заявяват оттам:

 

"В учебник, разпространяван до 2014 г., г-н Доган е споменат, но като политик, какъвто - едва ли някой би оспорил - той е.

Следователно в нито един вариант, а още по-малко в действащите варианти на учебник по човекът и обществото на Издателска група „Просвета" Ахмед Доган не е определян нито като „учен", нито като „учен със съществен принос".
Не отговаря на истината и твърдението, че „името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров".

Така както ние в „Просвета" се отнасяме сериозно, отговорно и професионално към нашата работа да създаваме учебници и учебни помагала с най-високо качество, така очакваме и българските народни представители да бъдат компетентни, да проверяват фактите и да не разпространяват неистини и манипулации". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9912 |11.06.2019 Росен Миленов: Да отрежем пипалата на Столичния октопод . 3| 6433 |27.12.2017 Вальо Михов: Футболът в България е в пъти по-добър от икономиката . 2| 9153 |04.09.2017 Валентин Михов: Магистралите ни са като калдъръм, спират ни топлата водата за 64 дни, това го няма никъде . 1| 10581 |20.06.2017 Валентин Михов за гаврата с ЦСКА: УЕФА е като българската “Топлофикация”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads