Реклама / Ads
8| 22423 |10.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Минчо Спасов: Цветанов изпращаше при Пеевски кандидатите на ГЕРБ за ВСС

.
Минчо Спасов
Бих искал да коментирам проблема с използването на т.нар. мъртви дела от съдебната власт, запълването им с просрочени преписки и бездействието на органите, които трябва да контролират това. Кражбата на ДДС е само последица от липсата на ред в страната.
 

 Моят личен лекар-ливанец, женен за българка,  преди години ми разказа как техният президент получил 100 млн. Разбира се 30 млн. откраднал, а другите 70 млн. раздал. Тук в България, когато пристигнат 100 млн. се крадат всичките и се тегли ДДС-то. За съжаление, органите които трябва да противодействат на това, не само, че противодействат, но съдействат. Абсурдната ситуация с мъртвите дела в регистрите, които са приключили и после са запълнени с дела с друго съдържание, за да се свърши работа някому, очевидно е дейност по започване образуване на съдебно дело. Съгласно чл. 54 от закона за съдебната власт, контролът върху образуване и движение на делата се осъществява от Инспектората на съдебната власт.

 

Инспектор Игнат Георгиев е отговорил по сигнала на г-н Георги Георгиев, че не било негова работа да се занимава с този абсурден факт. Казвам абсурден, за да не кажа престъпен, защото това не било в обхвата на дейността по образуване и движение на делата. Е кое тогава ще бъде в обхвата на образуване на делата, освен самото им документиране в регистрите на съда. В тази престъпна дейност смея да твърдя, че съдейства и съдебната власт. И в случая не става дума за кражба на фирми, но и в кражба на имоти. От това се възползва имотната мафия. По предварителен договор, за който „продавачите“ въобще не знаят , бяха представени фалшиви призовки, че продавачите не били намерени на адреса и съдът разглежда делото без тяхно знание и присъствие. Така се присъжда имотът на измамниците. Тези фалшиви призовки са изпратени със съдействието на съдебната администрация. Няма как по друг начин да стане.

 





Случаят на г-н Георгиев е аналогичен. И какво виждаме: Инспекторатът, който трябва да бъде страж срещу тези измами и от които страдат не само гражданите, но и държавата,  се е превърнал в един регистратор-статистик, който само в годишните си отчети дава цифри кой съдия с колко дни и месеци е закъснял по делата си. Единствената работа, която върши този Инспекторат по същество е, когато получи поръчка.  Виждаме, че за съжаление, от страж на законността, той се е превърнал в послушен слуга и регистратор на данни, които всяка деловодна система може да извади с натискането на клавиша.

 

Защо се получи така?   През 2006 година аз имах амбицията, може би наивна, да реформирам съдебната система. Тогава бях депутат. Започнах да пиша законопроект и понеже съм от хората, които гледат сами да си вършат работата, а не да я възлагат на сътрудници, открих аналог. Реших да не измислям топлата вода. В Израел има закон за отговорността на съдиите. Като адвокат реших да намеря повече информация за него не чрез посолства. Намерих телефона на тяхната адвокатска колегия, звъннах и се представих на английски. За моя изненада отсреща ми отговориха на български. Оказа се, че председател на израелската колегия е българин. Когато обясних каква информация искам, той ми обясни: Да, аз самият съм бил  в България и съм отчаян от безобразията на българската съдебна система. Оказа съдействие, написах закона. Идеята съвсем не беше да се наказват съдиите за това, че не са си написали делата за един месец. Той ми разказа за вкараните в затвора съдии в Израел. За съжаление това не се случи тук.

 





Защо не се случи? Защото начинът, по който се избира Инспекторатът към ВСС, е от Народното събрание. То е превърнало Инспекторатът в един инкубатор за кадри, които по-късно излъчва ВСС. А ВСС командва съдебната власт, защото той определя кадровите израствания на съдиите. Всеки съдия не се бори само за заплата. Той се бори и за кадрово израстване. Вие ще кажете: Е добре, кой командва тогава всичко това? Кой е режисьорът? Мога да ви препратя към краткия едноседмичен период, в който Цветан Цветанов и Делян Пеевски бяха скарани преди 5 години. В един вестник излезе статия на Цветан Цветанов, озаглавена: Пеевски управлява съдебната власт чрез прокуратурата. Това го каза той.

 

И понеже ние не вярваме много на Цветан Цветанов и лично аз, ще ви разкажа мое лично впечатление. Бивш член на ВСС от парламентарната квота на ГЕРБ ми разказа, ей така на маса, на четири очи, че преди да мине гласуването в парламента, преди да мине през кабинета на Искра Фидосова, са ги накарали да минат през кабинета на Пеевски. Това са кадрите на ГЕРБ във ВСС. Така че,  кой командва съдебната власт  е ясно. Въпросът е какво може да се направи, за да спрем поне частично това. За мен изборът на членовете на Инспектората, като безгласни букви и слуги, вместо като стражи, трябва да става не от парламента, както досега, а да се назначават от президента. Тази законодателна инициатива нямам ресурс да приложа. Но с публичното говорене по темата се надявам поне малко да дисциплинира някои магистрати и да заостри общественото внимание върху този въпрос. Защото ако ние от дърветата не гледаме към гората, резултатите ще бъдат много спорни и ограничени.

 

Минчо Спасов, адвокат

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16178 |30.12.2017 Цветанов, освен с лъжите, с какво друго си известен? . 9| 20965 |03.10.2017 Радан Кънев: ГЕРБ са ужасени, че Борисов може да предаде целия модел ”Цветанов” . 3| 18715 |03.07.2017 Бабикян за Фрог: Обвиненията на Цветанов към Радев са заради пропуснати комисионни . 3| 7058 |16.12.2016 Хаджигенов: Държавата не съществува, освен в очите на Борисов и Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads