Реклама / Ads
24| 9622 |09.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Младенов: Ако Сърбия беше на мястото на България, мнозинството македонци щяха да имат сръбски паспорти

.
Лазар Младенов
Без ясно определена Национална стратегия не може да се очакват добри резултати за диаспората. Това специално се отнася за Македония и Западните покрайнини, Молдова и Украйна, казва в интервю за eurochicago.com председателят на неправителствената организация „Български културен клуб – Скопие“ по актуалната тема за избор на нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина.
 

Да, дебат трябва да има и реформи трябва да има, но това никак не означава, че не трябва да има промени вътре в самата Агенция. В момента там се случват странни неща, които са вредни за каузата. Дадох един пример, а ги има безброй и разочарованието расте. Бяха ни потребни две десетилетия и половина да построим някаква позиция – и някой отвътре иска да я срине. На кого му е в полза това? Скоро бях написал един статус на Фейсбук: да бяха сърбите на мястото на България, сега в Македония огромната част от населението щеше да има сръбски паспорти, не и македонски. Знаете ли защо е така? Щото те водят грижа за „собствените” хора тук.

 

Впрочем, затова и почти няма безработни сърби и сърбомани в Македония, докато ние, декларираните българи, сме маргинализирани до крайния минимум. Може някой да каже, че не това е темата. Може, но все пак е! Погледнете днес македонските медии и самата култура. Имаме наплив от сръбска продукция, а българската почти я няма. Не може ли тук да се намери някаква „функция” за самата Агенция? Това би била огромна помощ за българската кауза и за България като държава, казва Младенов.

 

Българите от и българите извън България са едно и също! Кой е този, който ще направи разлика между нас? Кой би си позволил да раздели националното тяло на българите? България е там, където сме ние всички. На няколко пъти ми се случва някакви си да ми кажат: „Отиди си в България, щом си българин“. Но моя отговор винаги е бил: „Тук е моята България!“. Това трябва да е основният приоритет на българската държава, а подразбира се и на ДАБЧ – да защитава и подкрепя българите там, където са, добавя още Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 10448 |30.01.2015 Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов . 16| 5529 |09.12.2014 А. Тодоров: Сертов беше лабилен психически, вероятно се е самоубил . 17| 8268 |05.11.2014 Цветан Гунев от БНБ: КТБ беше брутално ударена . 10| 6891 |28.07.2014 Калфин: Изборът беше между 3 и 4 етаж на Позитано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads