Реклама / Ads
6| 5553 |30.10.2007 НАРОДЕН ГЛАС

Младите учени: Бюджет 2008 ще обезглави науката

.
Бюджетът за 2008 година ще изхвърли на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат, а последните ентусиасти избягат на Запад - смятат младите учени в БАН.
 

Днес (29.10.2007 г.) финансовият ни министър ще предложи своя бюджет за 2008 година на съвета на 3-странната коалиция (Станишев, Доган, Сакскобурготски) и в сряда (31 октомври) той ще бъде внесен в Народното Събрание. В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4,2%) и наука (0,8%), каквито са и през тази 2007 година, но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо настоящата година. Сметката е проста: ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията. Така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетни за нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

-Много по-малко преподаватели във ВУЗ-овете,

-Още по-високи студентски такси,

-Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС ? 2,8 на 1000 човека срещу над 13/1000 във Финландия например),

-Намаляване на броя на учителите ? явно се гони съотношение учител-ученик по-голямо от 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС ? 15/1, и сегашното в България ? 13/1.

-Увеличаване на учениците в паралелките от 20 на паралелка към 35 на паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на нивото на преподаване,

-Закриване на много от училищата по селата, а оттам и обезлюдяването на съответните села.

Учителите, които отстояват (заедно с нашето движение, профсъюзите, Съюза на Учените и т.н. организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет са вече твърде уморени от дългия протест. Затова ние решихме, заедно с Движението за наука и образование (организация на преподаватели и учени), на студентската организация "Призив" и на сдружението на учители "Инициатива за промяна" да организираме факелно шествие на 31. 10 .2007 г. (сряда) от 18,00 часа от НДК до пл. "Ал. Невски" ( мястото, на което се събират учителите) в подкрепа на един нормален бюджет за образование и наука през 2008 г., каквито са и учителските желания. Исканията за 5% от БВП за образование и 0,8 % от БВП за наука в новия бюджет, са изключително скромни и в долния край на нормалното за европейска страна.

Ако обаче предложеният от Орешарски бюджет бъде приет, можем да се простим с идеята да получим нормално образование в България и да имаме сериозни научни изследвания, след като и последните ентусиасти избягат на Запад.

И така: призоваваме Ви колеги, да участвате в това шествие, или индивидуално, или като убедите собствените си ректори, декани или директори да прекратят занятията в сряда, 31-ви октомври в 17,00 часа и се съберете групово по факултети, институти или пък индивидуално и да дойдете в 18 часа пред НДК. Вземете факли, свещи или запалки със Вас! Вземете най-вече вашите студенти и докторанти. Те са нашето бъдеще!

Разкажете им ИСТИНАТА!

 

Движение на младите учени в БАН и Университетите "2Х&3Х",

Гражданско движение за защита на науката и образованието,

Инициатива за промяна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5599 |21.10.2007 По-добре гадни копелета на топло, отколкото тъпи на студено . 7| 5563 |15.10.2007 Стачката в ръцете на "пациент" като Яне Янев е по-лошо от махмурлук . 17| 6405 |12.10.2007 Кой употребява учителите? . 8| 5786 |07.10.2007 Бойко Борисов и непознаването на законите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads