Реклама / Ads
43| 8555 |07.12.2007 НАРОДЕН ГЛАС

Набеденият за писател Г. Ст. пуска нова глупост за убийството на Илия Павлов

.
Лъжемутрата и набеден писател Георги Стоев оцапа медийното пространство с поредната си рекламна акция - знаел кой е убиецът на Илия Павлов. Това бил Серафим Антонов, който вече бил осъден за убийството на руснака Степан Рибаков.
 
Бездарникът фантаст Стоев пласирал спешно новата „сензация", за да спаси краха на спадналите тиражи на предните си книжлета. Натискът от страна на издателите го изкарал от равновесие, което не било трудно, поради параноичните му пристъпи, и той забъркал евтиния миш-маш за убиеца на Павлов, разказаха за Frognews.bg

негови познати. Те искрено се учудват как издателите на толкова тиражно издание като "Уикенд" се доверявали не плитките измислици.

Напоследък Г. Ст. бил силно изнервен от несбъдналата се слава, на която разчитал от посредствените си писания и сюжети. Ядът си изкарвал на известни журналисти, на които се обаждал по телефона да ги заплашва, защото говорели срещу него и разобличавали плитките му съчинения, че някога е бил някакъв фактор в подземния свят. Той крещял и се заканвал, след което търсел посредници да уредят мълчанието по негов адрес, за да не лъсне цялата истина за нескопосаните истории, описани в т.н. му книги. „Този човек не може името си да напише без правописни грешки, камо ли цели книги", коментират ченгета, които се забавлявали с долнопробната фантастика на „твореца". С пияницата Владо Да(ла)веров пускали творения на килограм, които освен литературна, нямали и грам документална стойност. Г. Ст. се опитвал да изкара някой лев и да поддържа славата си на познавач на ъндърграунда като звънял на някои журналисти от кримиотделите на медиите и им „споделял" големи тайни. Искал да си създаде имидж на сигурен „източник", който по всяко време може да извади от ръкава си някоя сензационна история. Това обаче все по-трудно му се отдавало, тъй като повечето медии отдавна се били убедили в безсилието му да роди нещо смислено.

veneta_i_georgi_stoev.jpgГ. Ст. се бил виждал един-два пъти с Младен Михалев-Маджо, когото описва като кръстник на мафията и поръчител на безброй убийства. На тези срещи направо треперел от шубе, да не използваме по-силни думи. „Решителността" му да описва „разкритията си" дошла заради хонорарите, които му обещал издателят. Закъсалият финансово „самобитен талант" решил, че живите герои на книжките му няма да се занимават с него, тъй като си имат по-важна работа и включил бедната си фантазия на пета скорост. Истината е, че наистина никой не е потърсил сметка в съда досега от "съчинителя на глупости" и той се почувствал с развързани ръце. Издателите му обаче се усетили, че балонът Г.Ст. е пред пукване и решили набързо да използват последните капки доверие на читателите и пускат на пазара нови книжки с брътвежите на злополучния автор. Надеждата е, че по Коледа и Нова хората се отпускат и са по-непрентециозни и ще дадат по някой лев за новата порция глупотевини "свободен стил" на тема „престъпен свят".

Съзнавам, че дори тези редове са вид реклама за Г.Ст., но има неща, които трябва да се кажат, дори поемайки подобен риск.

В същото време стана ясно, че шест известни журналисти са дали на съд друг автор на „сензационни книги" Димитър Златков. Пред разследващите дознатели и прокурори те представили неопровержими доказателства, как Златков е преписал дословно, без да промени и една запетайка, техни публикации и журналистически разследвания, представяйки ги за свое творчество в книгите си. Адвокати са внесли искове за десетки хиляди лева за нарушени права и кражба на интелектуален продукт. Разследването уточнява и големи закононарушения при укриване на тиражи, данъци и продажба на непозволени места. В договорите на авторите е посочван един тираж, издаван е обаче съвсем друг и те били прецаквани с хонорарите.

Очаква се лавина от съдебни дела срещу ограбване на интелектуална собственост. След влизането на България в ЕС много европравила и закони почнаха да действат и у нас, но „пиратите" все още смятат, че хаосът в държавата работи за тях. Като изгърмят двама-трима автори на „бестселъри" с огромни глоби и ефективни присъди, книгоиздателите ще се замислят и за правилата, категорични са юристи. 

Виолета Кирова,

предубеден читател 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8092 |05.12.2007 Елена Иванова от Слънчев бряг или защо снегът не скрива калните стъпки . 2| 5861 |26.11.2007 Да се смееш ли, да плачеш ли . 10| 5960 |25.11.2007 Да заменим Тато с Бато!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads