Реклама / Ads
25| 6503 |17.12.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Набирането на подаръци още продължава

.
Подаръци, подаръци! С тези радостни възгласи бяха посрещнати Калина Крумова и Даниела Колева от Социалната платформа на "България без цензура" "Евромайки" в Дома за деца с физически увреждания в гр. Луковит. Оживлението е навсякъде, а двете дами и помощниците им с мъка си проправят път през събралите се орляци от деца.
 

Голямата зала на дома се изпълва с глъч, а десетки очи са приковани в отрупаната с всевъзможни лъскави пакети маса.

Да дариш там е трудна задача - не можеш просто да напълниш едни пакети с каквото ти падне и да ги раздадеш, най-малкото, защото всяко дете е различно. Място за грешки няма! Иначе как би се почувствал един малчуган без ръце, който получава ръкавици? Най-малкото би било нелепо! Но подаръци има за всички - дрехи, конструктори, пластелин, бои, играчки...

Част от децата са приковани в инвалидни столове, други имат проблем при придвижването, но това не ги прави по-малко подвижни от останалите. Дори домът има пара олимпийски шампион в Лондон, с който се гордее. Други имат съвсем различни проблеми. Но децата са си деца - радват се на всеки жест и обичат игрите. За миг част от забавлението станаха и двете дами, които се заеха да помагат в реденето на сложен пъзел.

В дома живеят 41 деца и младежи с увреждания. Повечето от тях са изоставени от родителите си още след раждането. Единици са тези, които имат връзка със семействата си, разказа с болка директорът на дома Величка Цекова.

На фона на всичко това през миналата година има истински бум на осиновяванията – тогава 11 деца са намерили своите нови семейства, но не в България, а в Западна Европа. "В повечето случаи това са семейства със скромни възможности, а част от тях имат и свои деца", разказа директорът. Обяснението е просто - у нас много по-трудно се отглежда дете с такива потребности, но и все още продължаваме да робуваме на стереотипи.

По правило в дома пребивават деца и младежи до 18 години. Но ако продължат с обучението си, те имат възможност да останат още 2 години. А някои остават и за по-дълго, както една от възпитателките. тя е прекарала детството си в дома, а след това е завършила Великотарновския университет и ето я отвоно в дома, но вече в друга роля.

Базата на дома и основното училище към него е много добре оборудвана и пригодена съобразно безопасното, безпрепятствено и удобно придвижване на учениците  към училищните кабинети, физкултурния салон и залите за рехабилитация. Бързо и безпрепятствено се излиза на двора, където са игрището и детските площадки.

Домът и училището към него разполагат с автобус, който осигурява безплатен транспорт на децата, които се отглеждат в семейна среда, както и по-големите, които се обучават в гимназиите в града.

Благотворителната акция "Подари Коледа" започна в началото на месеца. Тя все още не е приключила. Идеята е на доброволен принцип да се съберат нови дрехи, играчки и книги, а после да бъдат дадени на деца с увреждания и на малчугани, чиито родители са инвалиди. Кампанията все още не е приключила. В четвъртък в Плевен ще има акция по събиране на дрехи и играчки, така всеки, който желае, все още може да се включи. До момента стотици граждани откликнаха на призива на "Евромайките" и се включиха. Дарителската акция гостува на Бургас, Русе, Бяла, русенско и Елин Пелин.

Миналия петък първите зарадвани с подаръци, събрани  в рамките на доброволческата акция, бяха деца от Бургас. Във връчването им се включи и Николай Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5846 |17.12.2013 "Подари Коледа" има за цел да накара хората да се замислят . 12| 6309 |16.12.2013 "Подари Коледа" зарадва деца от Стара Загора . 35| 8706 |14.12.2013 Волгин: Фотошопът на Османската империя цели да гарантира геостратегическата роля на Турция . 1| 5934 |13.12.2013 Подписа се договор за новия дом на многодетното семейство Гелеменови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads