Реклама / Ads
0| 4733 |08.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Наплив в болниците от страх ,че НЗОК остава без пари

.
Големите болници се напълниха. Свободни легла останаха само от задължителния минимум за спешни случаи, алармираха лекари и пациенти. А мениджъри в сектора обясниха, че през последните дни потокът от пациенти се е увеличил и заради страха, че в края на годината здравната каса няма да има пари за болнично лечение.
 
“За това предупреждаваме още от началото на лятото", заявява Иван Димитров, представител на пациентите в надзория съвет на НЗОК. "Притеснението да не бъдат върнати от болница след месец-два се наблюдава при хронично болните, които периодично се хоспитализират", посочи и д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз, пише "Труд".

"Очакваме ръстът на приетите през септември т. г. спрямо същия месец на 2013-а да е между 5% и 7%", каза д-р Костадин Ангелов, директор на столичната Александровска болница. Свободни легла там няма в педиатрията, в Клиниката по нервни болести, където са настанени хора с паркинсон, схващия, мускулни дистрофии. Същото е положението и в кардиологията. "При нас се увеличават спешните случаи, приемаме болни дори от Югозападна и Северозападна България", посочи шефът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. И той прогнозира повече пациенти през месеца спрямо септември 2013-а.

В столичната "Св. Иван Рилски" пък увеличават от 2 на 3 месеца листата на пациентите, които чакат за лечение в неврохирургията, ревматологията и гастроентерологията. Това заяви директорът д-р Дечо Дечев.

Със свободни легла само за спешни случаи остана варненската "Св. Марина", съобщи началничката проф. Жанета Георгиева.
"И ние очакваме повече болни. Въпросът обаче е НЗОК да плаща навреме изработеното, а не с 3 месеца закъснение, заради което ние задлъжняваме, после всички ни сочат с пръст и ни подреждат в непрестижни класации на длъжниците", каза проф. Карен Джамбазов, шеф на пловдивската "Св. Георги".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5752 |07.09.2014 Кметицата на Ново Паничарево: Трябват ни храна, вода и топли дрехи . 32| 5972 |05.09.2014 Проф. Пантев: Да махнем принципа "Осанна! - Разпни го!" от земята ни . 26| 9269 |05.09.2014 Вдигат църква за братя Галеви и Веска Меджидиева в Южна Африка . 48| 6754 |04.09.2014 Мая Манолова: Голямата афера на изборите е Близнашки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads