Реклама / Ads
0| 4948 |25.08.2019 НАРОДЕН ГЛАС

НАСА разследва първото престъпление, извършено от Космоса

.
Ан Маклейн Източник: БГНЕС
НАСА разследва инцидент, който може да се окаже първото престъпление, извършено в Космоса - незаконно влизане в чужда банкова сметка от борда на Международната космическа станция, предаде БГНЕС.
 

Американската астронавтка Ан Маклейн признава, че докато е била в полет, е влязла в банковата сметка на еднополовата си съпруга, с която се намират в процес на развод. Маклейн не смята, че е извършила престъпление, съобщава „Ню Йорк таймс“.

 

Бившата съпруга Съмър Уордън е подала във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА жалба за несанкциониран достъп и кражба на лични данни.

Маклейн се върна от полет в космоса през юни тази година. Според адвоката ѝ тя просто е искала да се убеди, че няма проблеми със семейния бюджет и парите са достатъчни за плащане на сметките и грижите за сина, когото семейната двойка отглежда.

Маклейн, която е пилот, и офицерът от разузнаването на военно-въздушните сили Уордън се женят през 2014 г., а пред 2018-а Уордън подава документи за развод.

 

Съгласно споразумение между държавите-собственици на Международната космическа станция САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция, върху човека, намиращ се в Космоса, юрисдикция има собствената му държава. Същото се отнася и за собствеността на борда. В случай, че канадец извърши престъпление в Космоса, ще понесе наказание, съобразно канадското законодателство.

 

С развитието на космическия туризъм въпросът за наличието на строги правила за носене на наказателна отговорност става все по-актуален. До момента, обаче, не е имало възможност да се провери, как точно функционира системата.

Според НАСА досега не са получавани сведения за извършени в Космоса престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 19856 |08.07.2019 Илиян Василев: Биография на Кошлуков в сайта на БНТ е повод да го разследват . 3| 6600 |05.06.2019 Г. Лозанов за Фрог: Корпоративни интереси отнемат свободата на разследващите журналисти . 16| 13932 |04.05.2019 Ченалова: Разследването по закона ”Рико” продължава с бързи темпове . 6| 10325 |03.05.2019 Прокуратурата си присвоява медийни разследвания за корупция, за да ги прикрие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads