Реклама / Ads
5| 6282 |23.09.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Наши лекари емигрират в ОАЕ

.
Наши лекари са се отправили към Обединените арабски емирства, където заплатата е около 10 000 евро месечно. В последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС.
 
„Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки”, обясни организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков, предава "Монитор". За да работят в ОАЕ, медиците се явяват на изпит по медицински английски език и на интервю. За труда си лекарите ще получават по 10 000 евро месечно.

„Има интерес към тези предложения. Няколко лекари и сестри вече са изпратили CV-та”, заяви Наков. На есенната медицинска борса има работодатели от Германия, Великобритания, Франция и скандинавските страни. Те търсят току-що завършили студенти, специализанти и специалисти. Най-голям глад има за ендокринолози, анестезиолози, невролози, психиатри и медицински сестри. Възнагражденията за лекарите специалисти в западноевропейските болници варират между 3500 и 7000 евро.

Традиционно най-предпочитаната дестинация от родните лекари и медсестри е Германия. Младите доктори избират да специализират там, защото няма приемен изпит и има свободни места. Стартовата им заплата е 2500 евро което е 10 пъти повече в сравнение с тази, която биха получавали у нас.

„Искам да специализирам образна диагностика в Германия, защото там има повече възможности. След това обаче искам да практикувам в някоя англоговоряща страна”, обясни вече дипломиралата се Петя Николова. Според Наков лекарите над 30 г. рядко говорят чужд език. Именно това затруднявало наши медици да си намерят работа във Великобритания. От 1 април всички чужди лекари, които искат да практикуват на Острова, трябва да представят сертификат, че владеят медицински английски.

„Не съм съгласна да давам 1200 лв. за курс по медицински английски. Могат да ме извикат на интервю и да се убедят, че говоря езика”, каза специализантката по офталмология Калина. Болниците в Холандия, Белгия и Франция обаче предлагат безплатни курсове по съответния език. „Във Франция има 300 български анестезиолози, а у нас те са 750. Ако заплатите и условията тук не се подобрят, ще останат само тези лекари, които не говорят чужд език”, предупреди Наков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6329 |20.09.2013 Протести от София до Монреал за Деня на независимостта . 5| 6752 |19.09.2013 Ползи за България от проекта за тунел „Евразия“ . 11| 6584 |19.09.2013 Катуница настръхна, възможно е Рашкови да се върнат в селото . 0| 6499 |18.09.2013 "България си ти!" раздава супи и баници на бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads