Реклама / Ads
43| 69673 |07.03.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Наши прокурори и ченгета шокирали ОАЕ с опит да изведат Божков от страната

.
Васил Божков Източник: БГНЕС
Няколко български прокурори и оперативни работници станали причина за голям скандал в Обединените арабски емирства. Те опитали да изведат от страната Васил Божков и Георги Попов, които са там от края на януари. Властите в ОАЕ колегиално осигурили среща на нашите магистрати и ченгета с обвинените в множество престъпления бизнесмени.
 

В един момент пратениците на българската прокуратура обявили на арабските си колеги, че трябва да отведат двамата до летището и оттам да летят за България. Местните представители на съответните ведомства били направо същисани. Не можели да повярват, че чуват подобен абсурд. Реагирали сдържано, но ясно и категорично заявили, че подобна идея не само ги обижда, но е в разрез с всички правила на международното сътрудничество. Това съобщиха за Фрог нюз два независими дипломатически източника.






Преди дни главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти: „Искате да се молим на Божков да се прибере ли? Българската прокуратура и никоя държава не се моли на издирвани и обвинявани лица“. И допълни: „Прокуратурата свърши всичко възможно за задържането на Божков, топката е в ръцете на ОАЕ. Днес изпратих двама прокурори, които проведоха разговор на високо ниво в ОАЕ“.

 

Оказва се, че изпратените в ОАЕ са много повече, а не двама и са отишли със задача, която, меко казано, поставя на изпитание добрите ни отношения с Емирството.

Когато си обявил, че се бориш срещу престъпността, трябва да го направиш, спазвайки стриктно закона и законовите процедури. Иначе се превръщаш в по-голям закононарушител от тези, които обвиняваш, защото го правиш от името на държавата и институцията, която представляваш. Има определен ред и път, които трябва да бъдат извървени по отношение искането за екстрадиция на Божков и Попов. Всеки опит за нарушаване на процедурата е петно върху името на страната ни, коментира пред Фрог нюз висш български магистрат.  





В петък стана ясно, че Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са притежавали служебни паспорти. Такива се издават на високопоставени държавни служители или на лица, участващи в международни мероприятия от името на държавата. Това съобщи сайтът "Биволъ". Министерството на външните работи призна, че наистина са издадени такива паспорти, но двамата не са напуснали страната, използвайки тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6013 |07.12.2019 Журналист: Нашият премиер е жалостив, мекосърдечен, чувствителен, раним . 18| 31508 |18.07.2019 Експерт: Мърляви, нагли и безотговорни хора отговарят за нашия живот, сигурност и за бъдещето на децата ни . 10| 13697 |18.03.2019 Как прокурор Гешев и ченгетата ни ще ограмотяват ФБР за ОПГ и други спец гяволии . 26| 10830 |14.02.2019 Арман Бабикян: Изглеждаме жалки в очите на нашите посланици, унизително е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads