Реклама / Ads
1| 4897 |28.08.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Никола Вапцаров и Мариан Башур провалят чужди инвестиции в небостъргачи в София

.
Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров и техният другар Мариан Башур от Инициативен комитет Лозенец са на път да провалят големи чужди инвестиции в София. За това алармират представители на Камарата на строителите в България.
 

Те започнаха да говорят, че небостъргачът „Ай Тауър“ на Солни пазар е с изтекло и невалидно разрешително за строеж, който е италианска инвестиция и се предвижда там да бъде първият хотел „Мариот“ в столицата. В същото положение е и небостъргачът "Гранд Каньон" на турската компания "Гаранти Коза", който се изгражда в "Младост 3". Според протестиращите те също са облагодетелствани от промените в Закона за устройство на територията, с които бе удължена валидността на разрешенията за строеж за сгради втора категория. В цялата страна има редица обекти, които са получили удължение на разрешенията за строеж и може да последва лавина от проблеми, коментират юристи.

 

Разрешението за строеж на "Гранд Каньон" е издадено на 24 февруари 2017 г. Към този момент поправката в ЗУТ вече е била влязла в сила. Тя е обнародвана броени дни по рано - в броя на "Държавен вестник" от 7 февруари 2017 г. Документът обаче явно е издаден, без да е отчетено, че законът междувременно е изменен. В него изрично е записано, че разрешението губи правна сила, ако до 5 години не е завършен  грубият строеж. Тези срокове са по старите редакции на ЗУТ, а от февруари 2017 г. срокът за валидност на строителните разрешения за сгради втора категория е 10 години от започване на строителството. От документа става ясно, че заявлението за издаване на разрешението е задвижено преди законовите промени - на 27 декември 2016 г.

 

Никола Вапцаров и Войслав Тодоров се заканиха, че ще разнищат случая с небостъргача  "Ай Тауър": "Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София" и Омбудсмана Мая Манолова за този казус и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров.

 

Другият общинар Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая. Разрешителното за строеж на "Ай Тауър" е от  28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов от ГЕРБ.

 

От документите за „Ай Тауър“ става ясно, че изменението на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от гл. архитект на София Здравко Здравков. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло по логиката на техните разсъждения. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж, какъвто срок напоследък главният архитект споменава в свои изказвания.

 

С наближаването на изборите се забелязва все по-голяма предизборна активизация на всички фронтове. Особено активни стават някои псевдо-зелени организации, уж граждански организации и комитети и НПО-та, които използват несъществуващи и раздути „проблеми“. Такива паразитни „активисти“ най-често използват генералното гражданско недоволство, за да го яхнат, катализират и използват в обособяването на псевдо проблеми. Ползите на т. нар. „активисти“ са само и единствено печелене на внимание, от което да се възползват, тъй като те иначе трудно биха го получили. А заставайки уж зад гражданска кауза, медиите са по-благосклонни да осветят даден образ, отколкото ако той има ясно заявени политически интереси. И това всички мними активисти го знаят.

 

Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата които даже са ни под носа. Не става ясно какво точно им пречат на бившите общински съветници небостъргачите в София. Или целта е за пореден път да изгоним чужди инвеститори от България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4424 |22.08.2019 greshka . 6| 13256 |01.08.2019 Николай Милчев: Чумата в задния двор или държавата като погребална агенция . 12| 14002 |11.07.2019 Николай Хаджигенов: Ийебемтижурналистикатаисве . 8| 9609 |09.07.2019 Проф. Николай Слатински: Има властова намеса в службите за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads