Реклама / Ads
0| 7677 |09.08.2016 НАРОДЕН ГЛАС

С. Николов: Ердоган сменя тактиката, не и целите си

.
Симеон Николов
Ердоган се извини и беше очаквано да последва среща между Русия и Турция, но превратът забави това. Истинското обяснение е, че няма промяна в стратегическите цели на Ердоган. Той преследва с нови средства същите цели. Именно Сирия и кюрдският проблем,
 
Това каза пред ON AIR директорът на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов. Според него този елемент е най-трудният на днешните преговори.

По време на срещата се говореше единствено за двустранни проблеми, а се съобщи, че министрите на двете страни по- късно ще разговарят по въпроси, свързани със Сирия. Там позициите действително са различни, обясни директорът.

По думите му Ердоган ще иска Путин да се откаже от подкрепата за кюрдите. Това е болният въпрос на Ердоган, но дали Путин ще го направи? Тук стигаме до смяна на тактиката и стратегията, а не на крайните цели, категоричен е експертът.

Според него САЩ продължава да държи на кюрдите като свои съюзник и наземна сила, защото единствено с тях може да се провежда операцията в Сирия.

Сирия е конфликтно място и има риск от война, но ако не беше намесената на Русия, както твърдят натовски генерали, то отдавна столицата на тази страна, щеше да бъде столица на "Ислямска държава", категоричен е Николов. Той допълни, че именно затова САЩ и Русия са се разбирали по много въпроси.

За днешната среща между Путин и Ердоган гостът уточни, че Путин е казал, че Южен поток може да стане, ако се вземат юридически решения, "но не вижда Брюксел да прави нещо по въпроса". Това противоречи на онова, което чухме от разговора между Бойко Борисов и Путин, посочи директорът на Центъра за стратегически изследвания.

Николов подчерта, че сближаването между Турция и Русия е полезно за ЕС и за нейните членове, защото неразбирателството между тях внася напрежение в целия регион."Това сближаване потвърждава, че без Русия и Турция няма възможност за решаване на никакъв проблем в Близкия Изток", смята гостът.

Според него няма промяна в геополитическия курс, а само промяна на тактиката.

Турция остава важен член на НАТО. Тя е труден съюзник, това го знае всеки генерал на НАТО, категоричен е Николов.

Той каза още, че Ердоган изпраща послание към Европа и към САЩ. Той ще играе по този начин до октомври месец и след това или ще пусне бежанците, или ще въведе смъртното наказание. Но няма как той да изгори мостовете си, заключи директорът на Центъра за стратегически изследвания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4548 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3375 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3730 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев . 2| 11658 |22.03.2024 Адв. Величков: Ако не извършителите, можеха да разкрият поръчителите на убийството на Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads