Реклама / Ads
0| 7181 |19.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Обезщетяват собствениците на имоти в ”Бедечка” с държавни земи в регулация

.
Парк Бедечка
С помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи имоти за овъзмездяване на собствениците с терени, някои от които на Министерството на отбраната, отпаднали от предназначение.
 

 Подготвят се списъци на наличните държавни имоти в регулация, които имат и изградена инфраструктура. През следващата седмица предстоят разговори със собствениците на имоти в Бедечка. Още днес са проведени срещи с някои от тях, които ще обсъдят предложението заедно с останалите. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след разговорите сутринта с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

 

„Благодаря му, че живо се интересува от възможните варианти за разрешаване на казуса. Стигнахме до решението за промяна на ОУП в посока запазване на наличната паркова територия. Търсим варианти за обезщетение на собствениците и запазване на парка“, обобщи разговора с премиера Тодоров, цитиран от Новини. бг.  „Проведохме референдум, защото темата е общественозначима. Хората се произнесоха категорично, че искат парк. Но сме взели под внимание и тези, които не гласуваха, защото не са съгласни да плащат големи обезщетения чрез данъците си. Ако референдумът беше проведен заедно с други избори, щеше да има по-висока активност“, убеден е кметът на Стара Загора. „Спестените пари за демокрация се заплащат по-късно“ – така той коментира бездействието на местната власт през 2003 г., когато не е проведено допитване за промяна на границите на парка, както и при всички изменения на плановете през следващите години.

 

Той е категоричен, че темата е от компетентността на местната власт и затова е проведен референдумът, защото тя е общественозначима. „Хората трябва да участват в управлението“, твърди Живко Тодоров. „Кмет, областен управител, Общински съвет и премиер ще работим през следващите седмици заедно със собствениците и ще търсим решение за овъзмездяването им“, каза още кметът. Повече яснота за терените ще има до края на седмицата. Целта е общината да не дава живи пари за тях, стана ясно днес . „Това е вариант, в който няма ощетени и всички страни са удовлетворени. Проблемите трябва да се решават в движение, а не да се затлачват. Ако референдумът дава решение на проблема, не виждам нищо лошо в това, че са изхарчени 200 000 лв. за него“, категорична е областният управител Гергана Микова.

 

Продължаваме с промяната на Общия устройствен план в посока запазване на наличната паркова територия. Ще проведем отчуждаване , като собствениците могат да обжалват подробния устройствен план, както и оценките на имотите си. Ако не постигнем съгласие, това ще бъде един дълъг процес, в рамките на 15 години, в които трябва да бъде изплатена съответната територия. „Наличните строителните разрешения остават в сила и извън тях няма да се строи“, уточни кметът. В пресконференцията днес участваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, народни представители и общински съветници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8156 |13.06.2017 Общински съветници: Ще искаме закриване на ”Софийски имоти” . 0| 20645 |13.04.2016 Имоти за милиони дарява на гадже свидетелят срещу КТБ Бисер Лазов . 51| 11508 |14.09.2014 Кеворкян: Сакскобургготски направи уникална сделка-короната срещу имотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads