Реклама / Ads
1| 7605 |15.06.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Огнян Гърков: Ще заменят ли роботи частично поне българската дипломация?

.
Има логика в тезата на редица просветени наши и чужди конспиролози, че правителствата използват Covid-19 за да отработят методологията и практическия инструментариум за овладяване и подчиняване на обществото в близко бъдеще – чрез електронното подслушване и следене, социалната манипулация и контрола върху дез/информацията и населението.
 

Мерките за лична безопасност на човешкия фактор - социалната дистанция, хигиенна дисциплина, самокарантина и изолация, явно ще продължат дълго време. Не е извън рамките на вероятността междувременно да възникне или световното задкулисие да изобрети някоя нова масова зараза. А тези мерки продължават да блокират преките междуличностни дипломатически контакти и създаването на нови. Как ви се струва една размяна на визитки с маски, ръкавици, шлем ? Ще дезинфекцираме ли визитките?

 

Социалната дистанция изисква силно ограничаване на всички дипломатически срещи за сметка на конферентни разговори и публична дипломация по масмедии. Ще липсват желания за телесно-досежно контактуване (пряк допир, ръкостискане, целувки, прегръдки) не само за премиера Борисов с канцлерката Меркел, напр., а при масовите официални протоколни изяви като приеми и коктейли по важни политически поводи, кинопрожекции, митинги, концерти, събрания - до обеди, вечери, закуски, бюфети и пр.

По мои субективни впечатления и представи, ЦУ (=Централно управление) на МВнР-София имаше по-удобни условия за спазване на междуличностна дистанция, за разлика от офисите на Държавния департамент на САЩ, външните министерства на Китай или Япония. Самите служители най-вероятно ще увеличат зависимостта си от виртуалните начини за комуникация с партньори, приятели и семействата си. Може да се очаква, че стойността на онлайн бизнеса (Google, Facebook и пр.) и създателите на оборудването, което ги обслужва (Microsoft, Apple и пр.), ще се увеличи.

След средата на м. март т.г. конферентните връзки в международните отношения, от Съвета „Външни работи“,вкл. до равнище Европейски съвет, станаха част от дипломацията. Въпреки че са по-лесно проследими от „външни заинтересовани любознайници”. И в близко бъдеще изглежда, че ще се разчита повече на онлайн срещи и конференции. Коронавирусът показа, че аналогични срещи намаляват времето за транспортиране (летене, шофиране + придвижване по коридори, попътни разговори с приятели) и са по-ефективни (без загуба на време в преместване на столове и маси, чат и други непродуктивни чиновнически занимания).

Covid-19 парализира международните отношения дори и за държави с външна политика. И без вирус титулярът на МВнР до 13 март 2013 г. Николай Младенов, наред с другите щети, които нанесе с хамелеонското си кариеристично поведение, закри ЗП (задграничните ни представителства) с 3-те балтийски страни-членки на ЕС и НАТО. Останалите ни посолствата в света превърна в експозитури за полицейско-техническa, консулска дейност. ЗП организираха връщането у нас на гурбетчии и екскурзианти от страни, засегнати от заразата и предаването на предоставените като дар от София 100 защитни маски, облекла и оборудване за армията на Повардарието. При условията на карантина ЗП информираха с обзори на местните медии Националния оперативен щаб чрез ЦУ на МВнР за епидемиологичната обстановка и реакции в приемащите страни.

Правителството взе адекватни предпазни мерки дни преди паникьосаните „по-големи братя” и едновременно със САЩ. Началната суматоха и първите действия на „старшите съюзници” показаха отново, че приоритетни са им принципите на джунглата с индикатори военно-икономическата мощ и Златния телец, по който оценяват в money от човешкия живот до футболните клубове. При отстояване на националните си и олигархични интереси не съблюдаваха международното право, нито етични норми.

Коронавирусът се превърна в катализатор на отдавна тлеещата ерозия на системата на международните институции. Битката между САЩ и Китай на тема причинител на вируса е илюстрация. Изглежда и, че пропастта между публичната и реалната дипломация ще продължи да се увеличава в полза на публичната и за сметка на директните лични дипломатически контакти. От тук следва, че и ролята и мястото на Българската дипломатическа служба (БДС) като част от администрацията са подвластна на промени. Сега, в бъдеще, или вече как? Един от пътищата е по-нататъшна автоматизация, дигитализация, рационализация на личния състав чрез начало на роботизация на дейности, засега с нетворчески характер.

Още преди 3 години премиерът Борисов оповести орално война срещу бюрокрацията, спусна задачи на министрите, заплаши с уволнения, но чиновниците продължиха да се множат.


Въвеждането на електронни услуги също не спря този процес. Държавната служба дори е станала още по-сигурна, а текучеството значително е намаляло в сравнение с десетина години по-рано. Заплатите и бонусите за "добре свършена работа" се увеличават. Според Годишния доклад за състоянието на администрацията, през 2010 г. общото число на щатните бройки е около 135 000, включително тези в МВР, а през 2019 г. надхвърли 142 000. В края на с.г. в централната администрация са на щат 106 368 души.

Общо 1368 души сред тях са личният състав на МВнР, според Устройствения правилник на Министерството/27/12/2019 г. 659 души от тях са заети в ЦУ, сред които ръководство и Политически кабинет, 410 д. в Специализирана администрация и 212 души в Обща администрация. А 709 души са ангажирани в ЗП, т.е. в задграничния щат на МВнР. В щата на 3-те дирекции, ангажирани с ЕС, са заети 72 души, в дирекцията за НАТО – 25; за ООН, сътрудничество за развитие и права на човека – 59 служители.

Дори и да прозвучи несериозно, като шега, или иронизиране: Отчитайки „качеството и автономността” на текущата българска външна политика, усложнената обстановка за дипломатически контакти, особено в международните организации (МО) не би било зле да анализираме възможността на първо време в гласуванията на решения в органи на НАТО, ООН, ЕС и други МО, да участват български роботи-дипломати. С инсталирани програми за: 1. Гласуване по аналогия с представителя на Вашингтон, на Брюксел-ЕС, в т.ч. Берлин, Париж + аудио-запис на „Yes Sir/Madam (=Тъй вярно!)”. 2. Да приемат и препращат в София решенията на „големите” и всякаква подадена им информация. 3. Да нямат езикови проблеми поне с международно утвърдените езици. 4. С умения като минимум да почистват поверените им работни помещения (Бел.: Автори на думата „робот” = ангария, тежък робски труд, са чешките братя писатели Чапкови).

Мечта за всеки финансист-пестеливец! Само да се замислим: Без заплащане, само срещу по-лукративни резервни части! Без работен ден, право на отпуск и всякакви други социални продобивки. Ще отпаднат разходи за заплати, дневни, квартирни пари, пътни, медицински разходи, други транспортни ..., детски, за втори и други членове на семейството, за обучение на непълнолетни деца, застраховки ...

Роботите не претендират за високи дипломатически рангове и задгранични мандати в определени страни, защото примерно са им вградени по-качествени чипове!

Засега в ЗП все още ще са нужни нероботите-консули и -специализираните аташета (военни, по трудови и социални въпроси, МВР и пр. на прикритие). Роботите биха могли да бъдат програмирани за събиране на електронна и печатна информация. Но едва ли ще се научат лесно да създават добри контакти с хора и как да различават хитруванията на родните гурбетчии, екскурзианти и криминални лица от истината?

А и робот не може да изпълни поръчение за спечелване на избори в чужбина от определена партия както назначените от управляващите, ДПС или НПО, спонсорирани от ул. „Козяк” или Анкара консули. На робота няма да повярват и като на разузнавач на прикритие, ако напише шифрована радиограма по открита медийна информация. Но дори и да се появи ценна инфо, все ще се намери някоя министър/ка, като около 2000 г. напр., да се самоизтъкне, споделяйки я в неподходяща чужда среда. И излагайки под удар агентура. Но до срещи на това ниво десетки пъти по-многочислените структури за сигурност на информацията, в сравнение с тези до 1990 г., нямат легален достъп. А и въпреки тяхната масирана численост, няма кой да добие и напише ценна инфо.

Въпреки, че голяма част от рутинната посолска работа в чужбина, ако за дълго време отпаднат възможностите за преки междуличностни двустранни и многостранни контакти с представители на приемащата държава, спокойно и без напрежение може да бъде извършвана от Централно управление в София!

Без скъпо струващи дългосрочни командирования в чужбина!

На по-късен етап роботът-дипломат-хигиенист би могъл да бъде подготвен технически с програма сам да компилира по-опростени текстове, справки, материали, слова по различни поводи. Чиито текстове биха могли да бъдат подготвени сега от все още владеещи занаята в ЦУ заместник-министри, директори и други понякога способни по-младши дипломати. Така на робота-дипломат ще бъдат спестени лапсуси и гафове на „политическите назначения” като твърдения, че Втората световна война е започнала заради пакта„Молотов-РибенТОП“, проф. Александър Балан няма да бъде прекръщаван на „А. Балабан“, че Пекин е във Виетнам, че журналистите са мисирки/журналя. Нито да посрещат от София куп министри с найлонови пликчета - официални гости в САЩ.

Постепенно на още по-късен етап – при продължаващи медицински мерки за сигурност - ще се освободят стотици щатни бройки в ЗП и ЦУ на МВнР, дори и да се завишат разходите по конферентни връзки и роботиката.

Поне 1 многоцелеви робот, с офис стая и обслужващ транспорта му шофьор, може да бъде изпратен, за да покрие регионално Литва, Латвия и Естония.

С роботизацията на БДС/МВнР ще издигнем на ново равнище солидарността и „необятната си преданост” към €-$-те ценности на военно-икономически по-силните ни съюзници и партньори, толерантността към други етноси и етнически общности, към правата на ЛГБТИ, ще „откоригираме” решението на Конституционния съд към Истанбулската конвенция на практика, ще илюстрираме „коленопреклонно” благоразположение към Турция, Индия и пр. В този ред на мисли може да кръстим един робот „Gipsy” или „Ромски”, друг „Muslim robot”, трети «ЛГБТИ”, или да смаем света, например, с „Drug queen robot” (драг куин = мъж, обличащ се в женски дрехи).

Така косвено ще угодим на визиите на завистници на територията ни, желаещи продължаване на демографската криза у нас.

Същевременно ще съдействаме категорично за минимизиране възможностите за възникване на извънбрачни контакти и връзки в ЦУ и ЗП на МВнР. Въпреки, че до налагането на понятието ЛГБТИ в научно-фантастичната литература се срещаха роботи от двата традиционни, конституционносъобразни пола с монтирани бутони/вибратори на сладострастието, чието включване причинявало представа за полети сред звездите.

За роботизацията на БДС, дори само за легализиране на папагалското гласуване от роботчета, ще е необходима последователна промяна на нормативната уредба като визираме и Виенските конвенции за дипломатически и консулски сношения, и българското законодателство. Нормално е да очакваме скрит и явен бойкот от МВнР за работните места. Ще се съпротивяват до край Ал.Йорданов-ци и други ЧЕП-ове (=членове на Европейския парламент) , г-жи Недялкови/Габриел-ки и под., но може би не е узрял напълно моментът политиците да бъдат заменяни с роботи.

С роботизацията ще изпреварим съседи, съюзници и „партньори” многопосочно, но последните от чиста завист и специфична компетентност може да не ни я разрешат.


Д-р Огнян Гърков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13187 |27.02.2020 Както обеща Борисов: „Български пощи“ заменят „Лафка“ . 18| 9292 |06.02.2020 Политологът Огнян Минчев: Извинете, съграждани мои, България не е Панама! . 18| 13330 |08.06.2019 Огнян Минчев: Руската империя удуши България, сведе я до колониална администрация . 15| 11981 |29.03.2019 Огнян Стефанов: Ако имахме гражданско общество, Цонев и Пеевски щяха да са на политическото бунище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads