Реклама / Ads
5| 5140 |11.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Още 25 съдии искат оставка на шефовете на Софийски градски съд

.
Още 25 районни съдии от Софийски районен съд се присъединяват към исканията на своите колеги от Софийски градски съд, съобщават съдиите в писмо, изпратено до ВСС.
 

Ето и пълния текст на писмото:

 

"Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет,

 

Присъединяваме се към искането на колегите ни от Софийски градски съд като съдии в същия съдебен район, тъй като смятаме, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система.

 

Подкрепяме писмото им със следното съдържание: Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд. в конкретния казус – относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него. Изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем. Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда. От своя страна, същото ръководство не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела. Пред сегашното ръководство на съда неколкократно съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения са поставяли въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на посочваните от нас проблеми.

 

Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това. Затова настояваме да извършите задълбочена проверка на управлението на Софийски градски съд.

 

Успоредно с това, апелираме ръководството на съда, осъществяващо правомощията по чл. 35, ал. 4 ПАС вр. с чл. 9 ЗСВ, да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на Софийски градски с,ъд, в който работим ще се срине непоправимо".

 

Вчера 15 от 126 съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на административния ръководител Владимира Янова, както и на заместниците Богдана Желявска и Петя Крънчева. Причина за исканите оставки са съмненията около безпристрастното разпределение на делата в СГС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6035 |09.12.2014 Адвокат Марковски: Съдиите не трябва да са масони и политически зависими . 16| 5117 |04.12.2014 Граждани подканиха Искров да подаде оставка . 7| 6963 |28.11.2014 Артисти искат оставката на Бинев, плашат с протест . 6| 5008 |09.11.2014 Германци искат символично да прережат оградата между България и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads