Реклама / Ads

3| 5112 |24.01.2020

Остава ли Румен Томов кмет на Благоевград?

.
Румен Томов Източник: БГНЕС
Не мисля че се задават предсрочни избори. Решението е в компетенцията на съда. Върховният съд ще реши дали ще има предсрочни избори в града. За мен са гласували 18 000 души и аз нося отговорност. Това заяви Румен Томов, кмет на Благоевград.

Припомняме, че Административен съд – Благоевград отмени като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград, с което е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на Община Благоевград. Съдът изпраща преписката на Общинска избирателна комисия – Благоевград за ново произнасяне съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт.


Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на Общински съвет (ОбС) – Благоевград, така и ОИК – Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.


"Общинската избирателна комисия е независим орган и ще преценят на свое заседание дали оставам кмет", разкри още той пред bTV.


"Няма норма в закона, която казва, че в 30-дневен срок трябва да се заличи фирма на избран кмет. Предприел съм действия за прехвърляне. Законодателят е дал този срок за уведомяване за собственост", коментира Томов.


"Аз и моят екип сме спазили закона", заяви кметът на Благоевград.


"Финансовото положение на града е трагично. Имаме 7 млн. лв кредити. От тях ще получим малка част от правителството. Общите задължения на общината бяха 16 млн. лв., а за 3 месеца управление намалих дълга с 3 млн. лв.", разкри Румен Томов.


"Има нередности в плащанията за фестивала „Франкофоли“ , Открихме дублирани плащания", завърши кметът на Благоевград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мика Зайкова:Оставаме най-бедната и корумпираната страна 1| 4198 |02.01.2020 . Румен Миланов: По-добре е председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента 4| 5112 |28.11.2019 . Румен Леонидов: Интелектуалките от СЕМ да си обръснат главите и право към Сливен 13| 13609 |20.09.2019 . Румен Леонидов: Господството на ГЕРБ и ДПС е заразно като проказа 20| 11015 |25.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ