Реклама / Ads
5| 6376 |16.07.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Отворено писмо срещу непрозрачния избор на шеф на ДАНС

.
Източник: Булфото
Граждани от фейсбук групата #OurДАНСer - Гражданска кандидатура за председател на ДАНС излязоха с протестно отворено писмо относно днешното заседание, на което ще бъдат изслушани осемте кандидати за председател на ДАНС.
 

Ето го и целия текст:


След скандалното назначение на Делян Пеевски, предизвикало най-мащабните протести от години, Народното събрание отново демонстрира, че не зачита волята на суверена за прозрачност и отчетност. Продължава кадруването на тъмно в процедурата за избор на нов председател на ДАНС.

Днес, 16 юли, Комисията за контрол над службите за сигурност ще проведе изслушване на кандидатите за председател на ДАНС.
Кои са тези кандидати не ни е дадено да знаем. Властта отново демонстрира, нагло и арогантно, че не се вълнува от обществената непоносимост, не зачита мнението на Европа и възнамерява да продължава с мафиотския стил на кадруване и управление.

Който и да бъде избран за шеф на ДАНС след непрозрачната процедура, започната от Комисията за контрол на службите на сигурност, той няма да има никаква легитимност и тежест пред обществото, защото подобно на Пеевски ще бъде възприет като назначение на мафията.

Според новия закон за ДАНС изискването за поста председател е 8 години юридически стаж. Това позволява да бъдат издигнати изтъкнати юристи правозащитници, които не са свързани със службите и не са зависими от тях.

Ние, граждани, обединени зад идеята за гражданска кандидатура за председател на ДАНС, предлагаме алтернатива. Предлагаме прозрачна процедура с явни номинации, обществен дебат и изслушване на кандидатите. Над 500 души се обединиха зад тези принципи в социалната мрежа Facebook и номинираха след два тура на гласуване трима известни юристи и общественици за поста председател на ДАНС.

Адв. Иван Груйкин
Адв. Минчо Спасов
Адв. Александър Кашъмов

Издигаме тези алтернативни граждански кандидатури, защото разбираме понятието "Национална сигурност" като защита на гражданите срещу действия, които застрашават техните основни права. Действия от страна на властта, наша или чужда, или от страна на престъпни групировки.
Не приемаме аргумента, че начело на ДАНС трябва да застане човек с опит от службите. Нашето виждане е, че начело на ДАНС трябва да застане правист с утвърден авторитет в гражданското общество, със силно чувство за законност и доказан опит в защитата на правата на гражданите.

https://www.facebook.com/groups/ourdanser/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7108 |23.05.2013 Писмо на отчаяна майка разтърси социалните мрежи . 172| 35721 |22.10.2012 Писмо до Евгения . 0| 8161 |12.07.2010 Открито писмо на „Кингс Табако” . 48| 8831 |30.05.2008 Писмо до израелския посланик в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads