Реклама / Ads
74| 12516 |17.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Отворено писмо до Цецка Цачева относно гавра с "Държавен вестник"

.
Цецка Цачева
В продължение на два месеца от Фрог нюз се опитваме да получим отговор от председателя на парламента г-жа Цецка Цачева по един важен въпрос. Става дума за публичното поругаване на "Държавен вестник". Броя на изданието от 19.12.2014 г. бе разпространяван и доставен на абонатите в пакет с в-к "Телеграф".
 
Тази "услуга" е натрапена беплатно с единствената цел да се пропагандират публикации в "Телеграф", насочени срещу опонент на депутата от ДПС Делян Пеевски. Което може да бъде квалифицирано дори като разправа чрез медия.

Държавен вестник е основан на 18 юли 1879 г. с указ на княз Александър I като издание на държавата. В брой 89 от 6.X.1995 г. е обнародван Законът за „Държавен вестник“, в който е посочено, че „Държавен вестник“ е официално издание на Република България. 135 години никой не си е позволявал подобна гавра с изданието.

По закон единствено председателят на Народното събрание има право да рапорежда действия, свързани с "Държавен вестник". Затова писмото ни е адресирано до Вас, г-жо Цачева.

 

На вниманието на Цецка Цачева –                                     

Председател на Народното събрание на Република България

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Информационна агенция ФРОГ НЮЗ

 

 

Уважаема г-жо Цачева,

 

            На  19.12.2014 год. всички абонати на Държавен вестник са получили като безплатна притурка вестник „Телеграф“ (считан за собственост на депутата от ДПС-Делян Пеевски). По същият начин той е продван от търговците и най-вече във веригата на "Лафка".

            Искам да Ви обърна внимание на следното:

            Съгласно Закона за „Държавен вестник“, за да се случи този т.нар. прецедент е било необходимо Вие, в качеството си на Председател на НС изрично да дадете съгласието си за това.

            Както ви е известно, Държавен вестник е официално издание на Република България, което се издава от Народното събрание.

            Съгласно Закона за „Държавен вестник“, потготвянето и издаването на Държавен вестник се извършва под контрола на Председателя на Народното събрание.

            Само извънредни броеве на ДВ могат да се издават, освен по Ваше нареждане, така и по искане на Президента на Републиката и на Министър-председателя.

           

                                               Уважаема г-жо Цачева,

 

            Многократните ни опити да се свържем с вас, се оказаха невъзможни. Депутати коментираха, че стореното е абсолютно безобразие и беззаконие, но до един посочваха Вашият кабинет, откъдето трябва да се даде официален и ясен отговор. Затова прибягваме до тази епистолярна комуникация, за да ви зададем следните въпроси:

 

1.      Кой и на какво основание е разрешил разпространяването на в. „Телеграф“, като притурка на Държавен вестник? Или обратното - "Държавен вестник" като притурка на "Телеграф"?

2.      На какво основание печатницата „Доби прес“ е приложил в. „Телеграф“ към Държавен вестник и кой е издал такава заповед.

3.      В качеството си на контролиращ орган, какви мерки взехте относно тези незаконосъобразни действия?

4.      В качеството си на контролен орган наложихте ли санкция на извършителя на това незаконосъобразно действие? Кога и какви?

5.      В качеството ви на контролиращ орган, сигнализирахте ли Прокуратурата на Република България, относно това действие, което е в разрез със законите на Република България и Закона за „Държавен вестник“?

 

                                                      Уважаема г-жо Цачева,

            Във връзка с гореизложеното, очакваме най-сетне да отговорите. Вие трябва да дадете пример за спазването на законите в Република България. В противен  случай, ще бъдем принудени да предприемем всички законосъобразни действия, в това число подаването на сигнал до българската прокуратура, както и сигнализирането на европейските компетентни органи, относно извършването на това действие, което може да бъде квалифицирано като престъпление.

 

 

Огнян Стефанов,

отговорен редактор на Фрог нюз

София


Г-жо Цачева, Вие смятате ли, че тази комбинация допринася за повишаване на доверието в институцията Народно събрание, на която сте председател?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9652 |17.12.2014 Открито писмо до прокурор Иван Гешов . 11| 6696 |06.12.2014 Неграмотни даскали учат на четмо и писмо . 17| 9634 |27.09.2014 Отворено писмо на една Българска майка! . 150| 14849 |29.08.2014 Капитан от ВВС се срамува от ген.Симеонов в открито писмо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads