Реклама / Ads
0| 4018 |30.11.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Парламентът разглежда на второ четене неприет в комисия бюджет на НОИ

.
За първи път в най-новата ни история парламентът ще разглежда на второ четене в пленарна зала неприет в комисия бюджет на НОИ. В програмата му са предвидени за разглеждане държавният бюджет и сметките на НОИ и Здравната каса. Разчетите на ДОО обаче не бяха приети на второ четене от бюджетната комисия.
 
Това е прецедент - остава въпросът как трите бюджета ще работят, ако част от единия не бъде приета в зала.

Депутатите в бюджетната комисия отхвърлиха всички предложения за по-високи пенсии и приеха заложеното от вносителя увеличение на минималната пенсия с 4 лева от 161 на 165 лева от 1 юли и индексиране на всички пенсии с 2.4 %. И само това - всички останали социални плащания в бюджета не бяха приети, с което на практика бюджет на ДОО за 2017-та няма. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова:

"Аз юридически не знам как този бюджет, ако по този начин се приеме в зала, би могъл да работи. Не приехме член първи, това са всички приходи, които осигуряват разходването на останалите разходни бюджети. Приехме член втори - това са разходите за пенсии. И след това отново не приехме бюджетите за фондовете "Безработица", за фондовете "Трудова злополука", не приехме обезщетенията за майчинство през втората година и още купища други текстове. И като венец на цялата работа не приехме и последния параграф, чрез който този бюджет влиза в сила от 1 януари 2017г. Това е прецедент".

Трите бюджета - на държавата, НОИ и Здравната каса са взаимообвързани, затова въпросът е как ще работят, ако депутатите гласуват по същия начин в зала днес и част от текстовете на единия бюджет не бъдат приети. Иначе сметките за Здравната каса бяха одобрени с предвидените 222 милиона повече. Държавният бюджет също бе приет със заложените параметри от 1.4 % дефицит и забавящ се икономически растеж до 2,5%. За 2017-та държавата си определя максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 1.2 милиарда лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4884 |24.11.2016 Повдигат на Николай Ненчев второ обвинение . 0| 4258 |18.11.2016 Парламентът прие Бюджет 2017 . 0| 3728 |17.11.2016 Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads