Реклама / Ads
8| 11636 |16.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Парламентът не ви е риалити шоу, дръжте се на ниво!

.
Днес парламентарната група на БСП излезе с позиция, че напуска парламента до подаването на оставка от страна на неговия председател Димитър Главчев. Аргументите на червените са, че във вчерашното заседание Главчев е упражнил цензура върху лидера на социалистите Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев.
 

Новината би трябвало да предизвика огромно обществено внимание, стига да не беше поредния акт на неуважение към парламентарната институция, направен от (уж) народните представители през последните години. Не толкова отдавна ситуацията бе обърната.

 

Всъщност през 2013 г. най-голямата тогава парламентарна група в Народното събрание – тази на ГЕРБ, обяви, че напуска парламента до провеждане на нови избори и налагане на нов модел на управление. Тогава начело на държавата бе Пламен Орешарски, а ГЕРБ и Борисов се оплакваха от поведението на Михаил Миков като парламентарен председател.

 

Националистите от Атака пък на два пъти обявяват, че напускат парламента – веднъж през 2009 г. и веднъж през 2014 г. Тогава Сидеров изведе депутатите си от пленарна зала и използва времето, в което би трябвало да работят като законотворци, за провеждане на предизборна кампания.

 

Да се чуди човек, след като толкова лесно почти всички депутати са готови да напуснат парламента, защо е този техен зор да влизат в него? А зорът е голям - достатъчно е  да видим как се овълчват по време на изборна кампания.

 

В една по-добра реалност, българските народни представители би трябвало да бъдат цвета на нацията. Най-умните и най-способните от българите би трябвало да дебатират по политики, да дискутират закони и да работят в интерес на хората, които са ги избрали.

Това няма как да стане с разговори с чужди посланици, каквото е намерението на БСП. Няма как да стане и с подхранване на антиправителствени протести, каквото правеше ГЕРБ. Със сигурност няма как да стане и с фокусиране върху вътрешнопартийния интерес, с каквото са известни от Атака.

 

В последното социологическо проучване на „Алфа рисърч“ одобрението за парламента е 12%. Отрицателно мнение за парламентарната институция имат 44%, а цели 45% нямат мнение за работата на законотворците. Макар и вече да сме свикнали с тези данни, те са катастрофални. И за тях не е виновен никой друг, а самите депутати и партийни лидери.

 

По-лошото е, че никой от тях не иска да поеме отговорност за тази справедлива обществена оценка. Те самите не уважават парламента, държат се просташки и каруцарски в него, а очакват обикновените хора да имат доверие в най-важната институция в една парламентарна република? Нинова, Борисов, Цветанов, Главчев и всички останали се държат много повече като участници в риалити шоу, отколкото като държавници. За жалост обаче те никога не напускат "къщата" за повече от няколко месеца.

 

Михаил Кръстев, frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4265 |16.11.2017 Парламентът ще изслуша Сотир Цацаров за паралелния износ на лекарства . 1| 3971 |09.11.2017 Парламентът ще разгледа държавния бюджет за догодина . 1| 4906 |17.10.2017 На извънредно заседание парламентът ще разгледа промени в ГПК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads