Реклама / Ads
16| 5690 |22.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Първата дама: Позор за Симеонов, майките с черни тениски се борят за достойно съществуване

.
Източник: БГНЕС
Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Това написа Първата дама Десислава Радева.
 

Ето още какво написа в своя профил в социалната мрежа Фейсбук съпругата на президента по повод думите на вицепремиера Валери Симеонов относно майките на деца с увреждания и самите деца:

 

„Когато в семейството се роди нездраво (в общоприетите разбирания) дете, навярно родителите са изправени пред съдбовно решение – дали да го задържат и отглеждат. Сблъскват се емоциите и надеждата, разумът и мисълта за бъдещето. Но веднъж взето, решението съдържа в себе си осъзната родителска отговорност.

 

Може би през годините родителите, в моменти на пълно изтощение и отчаяние, са се питали негласно „Дали не сгреших?”. Но бързо, виновно и с неудобство от самите себе си са изхвърляли този въпрос от главите си. Това, разбира се, са само мои предположения.

 

Когато синът ми беше на 10 години, в класа им дойде Ина – дете с ДЦП. В количка. Добро, усмихнато, слънчево дете. Явно и учителите, и родителите си бяхме свършили добре работата, защото Ина се чувстваше спокойна и съвсем на място в класната стая.

 

Децата я включваха във всичките си игри, помагаха й, държаха се с нея по същия начин, по който се държаха един с друг. Те я правеха щастлива, защото се усещаше като една от тях. А тя правеше нас, родителите, щастливи, защото учеше децата ни и нас самите на човещина.

 

Човещина, която не усетих от вицепремиера ни Валери Симеонов.

Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума – позор.

 

Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители.

 

Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция.

 

Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си.

 

Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес.

 

Предполагам, г-н Симеонов е запознат с член 14 от Конституцията на Република България, където е записано, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата.

 

Има и още един важен текст там – чл.4, ал.2, където Република България гарантира достойнството на личността.

 

Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая Могилино…

 

Подходът „Има черни тениски – има проблем…” се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство.

 

За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата „Човещина”. За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата „Позор” – срамно, унизително положение, което предизвиква презрение.“

 

Позиция достойна, позиция истинска, позиция точна и позиция от сърце."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 24340 |08.06.2018 Фейсбук изригна, че дали на Калина Крумова 500 000 лева: Това е ПОЗОР, г-н Борисов! . 32| 18496 |02.06.2018 Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС, да бъде съден за измяна . 11| 15540 |13.11.2017 Фандъкова, позор: Прехваленият ремонт на „Дондуков“ сe оказа гола вода . 1| 7573 |09.11.2017 Позор: Отдел ”Социални грижи” - СЪДЪТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads