Реклама / Ads
3| 5807 |12.12.2013 НАРОДЕН ГЛАС

За първи път в Русе идва цирк на сцена

.
С много усмивки, греещи детски очички и ръкопляскащи ръчички бе изпълнена залата на Военния клуб в Русе, където вчера се проведе благотворителното цирково представление на Софийски цирк на сцена. То е част от кампанията "Подари Коледа" за събиране на играчки, дрешки и книжки за децата инвалиди и децата на родители инвалиди.
 

Инициативата е организирана от платформата "Евромайки" на движение "България без цензура". Входът за цирковия спектакъл е свободен и всеки може да присъства срещу донесен подарък. Вчера в крайдунавския град за пореден път прозрачната кутия, в която се събират даренията, се напълни с донесените подаръци.

За първи път в Русе идва цирк на сцена, споделиха домакините от Военния клуб. Освен многото дечица, дошли с родителите си, на цирковия спектакъл бяха и децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Св. Димитър Басарбовски", чиито възпитаници са деца в неравностойно социално положение и неравностойно здравословно състояние. С коледни шапки на първите редове пък бяха седнали малчуганите от Частна детска занималня. Всеки от тях носеше своята специално избрана играчка за дете инвалид или дете на родители инвалиди. Да подкрепят каузата бяха дошли и група ученици от театър-школа "Артистисимо" - Русе на режисьора доц. Александър Илиев и Иглика Пеева.

Кампанията "Подари Коледа" е нещо чудесно, сподели майка от Русе, която бе довела сина си на представлението. "Най-хубавото е, че той сам избра какво точно да отдели от играчките си", разказа с гордост майката. Момченцето обясни, че е решило да дари на дечицата инвалиди от новите си и най-хубави рейнджъри и коли. Русенка, дошла с момиченцето си, разказа, че дъщеря й сама пожелала да участва в благородната кауза и да подари флумастери и книжки за оцветяване. Семейство с малкото си момченце пък сподели, че намира инициативата за изключително благородна. Родителите смятат, че детето им от малко трябва да знае, че има хора в неравностойно положение, с които трябва да сме съпричастни и затова решили да доведат сина си. Той пък избрал да подари на децата инвалиди плюшени играчки - маймунка и мече, защото това са животинките, с които най-много обича да играе.

"Хубава е инициативата, но къде е държавата? Има много пари в държавата, много пари се крадат. Специално за тези деца трябва да има един законов начин да се отделят пари", категоричен бе началникът на Военен клуб – Русе Огнян Жеков. За децата в неравностойно положение, за децата инвалиди, за децата с увреждания, за деца сирачета трябва да се помисли. Трябва да дойде политик, който да мисли за децата, за народа, за хората, да е стопанин, смята той.

"Много приятно изненадана съм от Русе, не защото съм имала по-ниски очаквания, а защото това е градът, в който "България без цензура" няма открит офис и разчитахме наистина изцяло на добрите сърца на хората", сподели посланикът на "Евромайки" Калина Крумова след представлението. "Всички тези усмихнати хора, които видяхме в залата, ме накараха да съм сигурна, че кампанията ни е успешна. Имайки предвид, че това е първата стъпка на "Евромайки" в Русе, аз съм сигурна, че всяка следваща ще бъде все по-успешна. Фактът, че днес бяха донесени толкова много подаръци, че всички подаръци са грижливо опаковани и че всяка майка накара детето си лично да си остави подаръка, ме прави изключително горда с кампанията, която сме направили, защото тя изважда най-доброто у хората, още преди да е дошла Коледа и то не за някой познат, а за дете, което не познаваш", каза още тя. В основата на каузата на "Евромайки" е не просто да даряваме, а да бъдем съпричастни и да бъдем солидарни, да си подаваме ръка в най-трудните моменти. Ако можем да преразпределим едни подаръчета, макар и малки, от едни деца, които могат и искат да дадат на други, които не могат да излязат от вкъщи и съответно не могат да имат приятелчета и да получат – това би било най-голямото удовлетворение за нас, обясни Крумова.

Даниела Колева от "Евромайки" пък посочи, че голямото количество събрани подаръци показва, че русенци са много сърцати, изключително щедри и готови да споделят и малкото, което имат, с нуждаещите се. "Жителите на Русе приеха изключително топло каузата ни и ние сме горди заради съпричастността на майките и готовността им да вземат нещата в свои ръце, да се борят за промяната. Това ни мотивира да продължаваме напред с вярата, че сме на прав път", посочи още тя. По думите й е време ние да искаме от Европа и след като сме в демографска криза Европейският съюз трябва да ни подкрепи. Майките трябва да имат свое лоби в Брюксел, което да се бори за социална и солидарна политика, за да могат българските жени с достойнство да отглеждат децата си и да имат смелостта да раждат повече от две деца, смята Колева.

Днес кампанията "Подари Коледа" продължава в град Бяла. От 17.00 часа в СОУ "П. Волов" ще започне детското шоу с Богдан Томов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6551 |09.12.2013 Над 80 победители в Цветната олимпиада в област Ямбол . 43| 9687 |09.12.2013 Как изобщо оживяхме (25+) . 28| 7081 |06.12.2013 Светльо Витков равнис по Бареков . 0| 6001 |05.12.2013 Награждават отличниците на Ямбол в "Цветна олимпиада"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads