Реклама / Ads
1| 5433 |01.01.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Патриарх Неофит с празничната литургия в "Св. Александър Невски"

.
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит оглави днес празничното богослужение за големия християнски празник Обрезание Господне и честването на Св. Василий Велики - Василовден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", предаде Фокус.
 
Патриархът поздрави православните християни у нас и по света с началото на Новата 2016 година.

Настъпващата днес Нова година да бъде година на нашата още по-силна вяра, още по-крепка надежда и още по-дейна любов към Бога и към нашите ближни!" Това пожела патриарх Неофит в новогодишния молебен, отслужен днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В изпълнение на Божията свята воля и тази година да продължим да сеем от плодовете на правдата, които се сеят "в мир от миротворците" (Иаков 3:18), и така да дадем своя личен принос към Божието дело на земята и Неговата грижа за спасението на света и цялото творение, неизменно помнейки завета на апостола: "Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса" (1 Сол. 5:17), пожела още главата на Българската православна църква.

"Верни на апостолското наставление да постоянстваме в молитвата полагаме в този ден началото на новолетието с молитва към нашия Господ и Спасител за мирна и благодатна година и с благодарение към Подателя за всички Негови щедрости към нас, за великата Негова милост и божествената Му любов и дълготърпение към целия човешки род. И отново прославяме Божието име, като обръщаме духовния си взор към Небесния престол, откъдето идва "всяко добро деяние и всеки съвършен дар, … слизайки от Отца на светлините" (Иаков 1:17)".

Патриархът отбеляза, че в първи ден от Новата година честваме паметта на един от най–прославените  светци на Църквата – св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, чието слово се разнася и днес по цялата земя и който с живота си, със своето смиреномъдрие, нестяжание и към всички проявяваща се любов и милосърдие, бе истински подражател на нашия Господ, оставяйки ни образец и пример за вярно следване на Христа и съвършен живот според спасителните Му заповеди. Образец и пример, който ни е особено нужен тъкмо днес, когато броят на жадните за Божието слово, на нуждаещите се от дом, от топлина и от човешко отношение става все по-голям.

"Затова, възлюбени, нека влезем и в тази Нова година, имайки пред очи примера на Великия Василий, и особено на Господа Иисуса Христа, Който "не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина…" (Мат. 20:28). И така, като се вдъхновяваме от Образеца на съвършенството, нека в предстоящата година и във всички години от нашия християнски живот, бъдем достойни подражатели и верни ученици на Христа и следовници на Неговия Велик светител", продължи патриархът.

 "Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честита, мирна и от Бога благословена 2016-та година!", пожела патриарх Неофит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6924 |24.12.2015 Д. Добрева за Фрог: 5 са причините за следпразничната депресия, избягайте от нея . 2| 4690 |08.11.2015 Вселенският патриарх отслужва Архангелова литургия в „Александър Невски” . 4| 5183 |07.11.2015 Вселенският патриарх Вартоломей пристига днес на 4-дневно посещение . 11| 10627 |28.09.2015 Чудо! Открихме паметник на Вселенския патриарх приживе в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads