Реклама / Ads
2| 5594 |11.03.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Пациентска асоциация с ултиматум заради лекарства-фантоми

.
От Асоциация на пациентите настояват в 10-дневен срок министър Таня Андреева да реши проблема с медикаментите за трансплантираните пациенти Източник: Булфото
"Ние пациентите с бъбречни заболявания и с трансплантирани органи, тъкани и клетки заявяваме нашето пълно несъгласие с водената здравна политика".
 

Това се казва в декларация на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели, изпратена до здравния министър Таня Андреева.

"В позитивен лекарствен списък от години се вкарват умишлено медикаменти-фантоми, които не съществуват в дистрибуторската мрежа и в аптеките, но възпрепятстват нормалното провеждане на предписаната от специалистите терапия. Това е в резултат на дългогодишната неправомерна практика да се използват АТЦ Кодовете за реимбурсни цели, което противоречи на правилата на Световната здравна организация (СЗО)", заявяват от асоциацията.

"Причината за това е възможност в закона, която не кореспондира с качественост, ефективност и безопасност на лечението, които са основна политика на целия Европейски съюз. Не приемаме за нормално, че след като ни е направена трансплантация, МЗ и НЗОК отказват да поемат отговорност към нашите животоподдържащи медикаменти. Искаме да ни лекуват доказани трансплантолози - според правилата на добрата медицинска практика в Европа! Отказваме да бъдем лекувани от принудителни административни решения!", подчертават от организацията.

Те настояват в 10-дневен срок, считано от 10 март 2014 г. министърът на здравеопазването един път завинаги да реши проблема с медикаментите за трансплантираните пациенти. Всичко свързано с трансплантационния и пострансплантационен процес трябва да бъде направено единствено и само от трансплантолозите в България.

По Конституция всеки български гражданин има право на качествено лечение. Министърът на здравеопазването е задължен да гарантира качествен живот на трансплантираните пациенти. Доводът, че няма пари е безкрайно неоснователен, защото една реакция на отхвърляне би струвала в пъти повече на държавата, което ще застраши здравето и живота на пациентите.

"Ако в поставеният от нас срок министърът на здравеопазването не реши проблема, ще приемем, че животът на трансплантираните пациенти няма стойност и министърът на здравеопазването издава смъртна присъда на 500 души. Заявяваме, че ще поискаме незабавна оставка - заради геноцид и ще алармираме цялата европейска пациентска и лекарска общност", заявяват още от асоциацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6214 |10.03.2014 Лаптоп "Правец" възкръсва . 25| 6385 |10.03.2014 Властта раздели журналисти и медии на свои и чужди . 0| 6562 |07.03.2014 Директорка на училище в Лондон стана „Българка на годината” . 1| 7245 |06.03.2014 Поощрителната награда от играта на ЧЕЗ „Академия енергия“ отива в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads