Реклама / Ads
51| 5269 |29.11.2014

Пенсията - 80% от заплатата

.
Тристранка
Пенсията трябва да е равна на 80% от заплатата, която е получавал всеки човек. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той проведе първата от серията срещи между държавата, бизнеса и синдикатите за пенсионната реформа в събота сутринта.
"В момента съотношението между двете цифри е много по-малко. Средната заплата за страната е 865 лева, докато средната пенсия е 236 лева. Ако пенсионната система работи добре, би трябвало при 860 лева средна заплата да има около 700 лева средна пенсия", посочи Калфин. И допълни, че до края на годината трябва да се вземат част от решенията, а до февруари догодина да се предложи на Народното събрание цялостното виждане за това как да бъде укрепена пенсионната система. Тя предвижда още след около 15 години възрастта за пенсиониране да бъде изравнена между мъжете и жените и да достигне 65 години.

Разговорите за продължаването на пенсионната реформа между държавата, бизнеса и синдикатите започнаха. Целта e до края на годината да се вземат част от решенията, а до февруари догодина да се предложи на Народното събрание цялостното виждане за това как да бъде укрепена пенсионната система.

"Идеята е в обозримо бъдеще, примерно 15 години, да бъде разположено увеличението за възрастта за пенсиониране, която и за мъжете и за жените в най-масовата трета категория труд да достигне 65 години", обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Според графика, въведен при предишното управление на ГЕРБ през 2012 година, увеличението на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете трябва да стане по много по-стръмна скала - 4 месеца всяка година, което означава тази възраст да се достигне до 2018 година. Предложението на вицепремиера Ивайло Калфин е стъпката да бъде 2 месеца на година. Това е било и предложението на експертите от Консултативния съвет по пенсионна реформа, които заседаваха по време на служебния кабинет.

Увеличението на възрастта за пенсиониране за работещите при трета категория труд ще доведе до увеличаване и на възрастта за пенсиониране на работещите при тежки условия, защото по закон работещите при първа категория труд трябва да се пенсионират 8 години по-рано от масовата трета категория, а работещите при втора категория труд - 3 години по-рано. Така годините за пенсия на първа категория труд ще станат 57, а на втора - 62. Предложенията за пенсионна реформа обаче няма да включват единствено повишението на годините за пенсия, в тях трябва да се вземат и редица мерки за укрепване на приходите в пенсионната система, вторият стълб - допълнителното задължително осигуряване.

"Целта на пенсионната реформа е хората да започнат да получават нормални пенсии", посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. По димите му пенсията трябва да е 80 процента от заплата, която е получавал човек. Сега това съотношение е много по-малко. "Показател за това е разликата между средната заплата и средната пенсия в България", посочи Калфин. В момента средната заплата за страната е 865 лева, докато средната пенсия е 236 лева. "Ако пенсионната система работи добре, би трябвало при 860 лева средна заплата да има около 700 лева средна пенсия", посочи Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бочаров: С наш светец да преименуваме храм "Ал. Невски" 61| 7948 |29.11.2014 . Р. Леонидов: ПФ са модерни националисти, кой ще разследва сигнала им срещу Исмаилов 10| 6085 |28.11.2014 . Артисти искат оставката на Бинев, плашат с протест 7| 5791 |28.11.2014 . Ахмед Ахмедов пред Фрог: Клетвите на Генджев са пиар; акцията роди страх 2| 6401 |28.11.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО