Реклама / Ads
27| 7949 |26.09.2007 НАРОДЕН ГЛАС

В Перник казват "баста" на стария модел, искат силно и прозрачно управление

.
Преди време Frognews.bg пръв се обяви срещу комитета от интелектуалци „Съзидание", който искаше да ни посочва успешните кметове в България, които да бъдат преизбрани. Микс от демагогия, фалш и още нещо съзряхме в превъзбудата на известни с левичарските си настроения „обществени дейци".
 
Нашата позиция е, че хората по места достатъчно добре познават кандидатите за кметове и общински съветници и могат да отделят сеното от плявата. Ще се постараем да им казваме какво се случва в различни общини, кой за какъв се представя и дали обещанията не са само балони с хелий. Ще дадем място и на слуховете, на легендите, които се разказват между хората за определени лица, тръгнали да превземат местната власт. Тези слухове, макар и понякога преувеличени, обикновено съдържат голяма част от истината за дадени хора. Не държим да ви се харесаме на всяка цена. Целта ни е да да провокираме мисленето на избирателите, да ги накараме да погледнат по-навътре в интересите на партиите, които издигат свои кандидати. Може да ни псувате, ако сме казали нещо по-пиперлия за вашия любимец, може и да ни приветствате за откритата позиция. Ваше право. По-важното е, когато застанете пред урната, да сте сигурни, че давате своя глас за подходящия, а не за натрапения човек. Е, не е лесно, ама защо да не опитаме.

 

ПЕРНИК

Остават броени дни до предизборната кампания за местения вот. В Перник обаче тя е в ход от преди месец.  Партии, коалиции, граждански и бизнес сдружения издигат кандидати за градоначалници.

До момента претендентите за кметския стол са 7.

pernik-3.jpgНе закъсняха компроматите, както и популистките изказвания и обещанията наедро. Перничани вече са облъчвани от светли хоризонти: околовръстният път ще стане германска магистрала и катастрофите ще намалеят наполовина; образованието в общината може да не достигне рейтинга на Оксфорд, но ще се равнява поне по Швейцария; задава се и безплатен транспорт за пенсионерите, тези онеправдани, но доблестни наши майки, бащи, баби и дядовци; социалните и административните услуги пък ще мерят ръст с най-развитите общини в най-развитите страни.

Действието обаче се развива в Перник, България и затова никой не се учуди, че по време на надпреварата кой пръв да се регистрира в ОИК, се стигна до кютек. За какво става дума: левите създадоха коалиция "БСП - Българска социалдемокрация - Нова левица" и обявиха първи своя кандидат. Те издигнаха народната представителка Росица Янакиева, която два мандата бе кмет на пернишкия квартал „Изток", а жителите му я избираха с над 65% по онова време. Янакиева получи подкрепа и от "Гергьовден", които пък на миналите местни избори застанаха зад сегашния градоначалник от СДС Антоанета Георгиева. Политическите лупинги на гергьовденци са известни отдавна и вместо помощ, могат да се окажат тежест за Янакиева. Към това ще се прибави и позавяхналата й слава, която днес е изместена от поведение на човек, който е над останалите, който разполага с власт и може да манипулира всяка ситуация. Това вече сме го чели и виждали в „Големанов", но очевидно някои наши политици така и немогат да излязат от балканския манталитет на чорбаджии и ратаи. Така или иначе Янакиева бе номинирана от партията-столетница, а лидерът на БСП в Перник - Иван Петров бе удостоен с „голямата" награда - включване в листата за общински съветници. Как и защо той е преглътнал тази „чест" си е негова работа, но напрежението в партийните редици изби при регистрацията заради името на коалицията. Баталията стана с кандидатът на "Патриотично обединение за Перник - Нова левица" Милан Миланов. Кой е по-по-ляв така и не се разбра, но Янакиева, къде със закани, къде с локумени обещания, успя да тушира воинствените настроения в двете леви формации. Засега...

Скандалът обаче „живя" само няколко дни, защото вниманието на въпросната депутатка бе привлечено от кандидата на коалиция "Съюз за Перник" Димитър Колев, който е бивш областен управител. Той бе подкрепен от едрия бизнес в града, НДСВ и много други партии и организации в общината. Жълтата народна представител Татяна Калканова веднага скочи и обвини бившия съпруг на Милена Милотинова, че партията, чийто член е и тя, застава зад него, защото бизнесът в града е обещал да подпомогне кампанията му. Обвиненията на Калканова обаче увиснаха във въздуха като прани гащи, той като тя не можа да докаже поне едно от тях. В централата на НДСВ били доста озадачени от соловите акции на пернишката си депутатка, но засега не и отрязвали „квитанцията", за да не прибавят искри към и без това разгарящия се скандал между лидера Симеон Сакскобергготски и лагера на „панайотките". В града междувременно тръгна мълва, че между Калканова и Янакиева е пламнала топла връзка, базираща се не само на колегиални чувства, а и на нещо доста повече... Освен това двете народни избраннички, червената и жълтата, били силно обезпокоени от тайните социологически проучвания в Перник, поръчани от БСП и НДСВ, които давали голямо предимство на Колев при балотажа между него и Янакиева. Вероятно това е била и причината двете дами да тръгнат на тайни сгледи с бизнесмени, на които обещавали плодоносни обществени поръчки, ако превземат общинската власт. Друго очевидно нямат за предлагане...

Засега Димитър Колев запазва спокойствие и не отвръща на агресивнто поведение от страна на Янакиева и Калканова.  Диалогът обещава да бъде интересен.

Апетит към кметския стол проявиха и партиите "Атака" и "Лидер", които за първи път ще се борят за кметския стол на тези местни избори. Привържениците на Волен Сидеров в Перник определиха за свой кандидат областният координатор на партията - теологът Румен Ваташки. Добър човек, интелигентен човек, но хората ще очакват да покаже и много други качества.

pernik-4.jpgХората на минния бос Христо Ковачки пък издигнаха бившият шеф на служба "Сигурност" в пернишката полиция и настоящ директор на частната охранителна фирма "Саламандър" Иван Джегалски. Тук въпросителните са много, Джегалски е спорна личност, от него зависи как ще се представи по време на кампанията.

От почти изчезналите десни партии в града издигнаха сегашният градоначалник Антоанета Георгиева. Тя спечели предишните местни избори с минимална разлика пред кандидата на БСП, но едва ли ще бъде припозната за птицата Феникс след четиригодишното си управление.  На предните избори избухна грандиозен местен скандал - червените заведоха дело заради белязани пликове и бюлетини и избора бе касиран от съда. Магистратите от по-висшата инстанция обаче постановиха, че изборите са редовни и инж. Георгиева отново се настани в кметския стол. В политическите среди плъзна слух, че тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова е успяла да повлияе на някои магистрати, известни със сините си пристрастия и е решила делото в полза на Георгиева. Самата кметица пък празнува дълго и напоително трудната си победа, след окето се зае с пълни сили да доказва, че е избрана... случайно. Тя бе упреквана в множество нарушения и злоупотреби. Близо половин година се вихри скандалът за транспортната схема в Перник, заради сключване на договори от Георгиева с класирани на второ и трето място на конкурса за превозвач, а не със спечелилите.  Лоша шега й изигра и отдаването под наем на спортна зала "Миньор" на сектата "Свидетели на Йехода". Заради нарушение по обществени поръчки пък от Сметната палата й бяха съставени няколко наказателни акта. Това са само част от „активите", които успя да натрупа за нула време кметицата Георгиева. Естествено и отношението на перничани към нея се промени. Те се почувстваха измамени и унижени, защото пред очите им Георгиева се зае с кметуване от най-посредствен и опорочен тип. За личните й качества и многобройни издънки няма да говорим, всеки жител на общината е чул поне десетина разказа за гуляите и тежките нощи, за нагласените търгове и пр. Георгиева ще трябва да опровергава всичко това, ако може.

Със сомостоятелен кандидат на изборите ще се яви и Политическо движение "Социлдемократи". Лично депутатът Николай Камов дойде в Перник, за да представи претендента за кметския пост и месетен лидер на партията Васил Михайлов. В случая по-скоро става дума за спечелване на едно-две съветнически места, чрез които да се играе при вземането на дадени решения в Общинския съвет.

Все още не е ясен кандидатът на ГЕРБ за кмет на общината. Партията на Бойко Борисов изгради структурата си в Пернишко само преди месец. За неин лидер бе избран кметът на село Дивотино Иво Петров. Не е ясно обаче дали "герберите" ще издигнат него в битката за местна власт, тъй като личността му е доста спорна, а и няма влияние и достатъчен авторитет в Перник.

След 27 септември перничани очакват да чуят ясни и точни програми за развитието на града и общината. Този път вероятно мажортарният вот ще надделее над партийния. Това биха желали да чуят хората, но вероятно ще получат обичайните компроматни войни, личностни нападки и партийни послания. А те искат да знаят ще има ли край все пак на безкрупулната престъпност в региона, ще бъдат ли ограничени корупционните практики, ще спре ли шуробаджанащината в общината, ще станат ли улиците нормално проходими, т.е. добре ремонтирани и прочие обикновени неща, за които перничани мечтаят от години.

Стартът наближава, ще видим...

 

Красимир Стоянов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5476 |20.09.2007 Всеки милионер с партия . 4| 7557 |19.09.2007 Янка Такева пак показва своята незначимост и некомпетентност . 13| 7254 |17.09.2007 За цензурата в България . 9| 5946 |08.09.2007 Бойко Борисов: С мен се снима цялата страна, помияри ме използват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads