Реклама / Ads
0| 7870 |03.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Петров за Фрог: Заради Жени Начева болните ще дават повече пари за медицински изделия

.
д-р Димитър Петров Източник: БГНЕС
В последния момент преди излизането на списъка за медицинските изделия цените за тях, които НЗОК заплаща, са намалени едностранно и еднолично. С това ще бъде ощетен пациентът, тъй като той ще доплаща по-голяма сума. Затова алармира пред Фрог нюз бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.
 

Процедурата по определяне на списъка за медицинските изделия продължава 4-5 месеца и касае около 3-4000 изделия. По процедурата  работи специално назначена от управителя на НЗОК комисия. Във всяка група и подгрупа на медицинските изделия се определя най-ниската оферта, която е предложена от фирмите и тогава Касата отпуска пари. Ако има по-скъпи медицински изделия над тази цена и болният ги предпочита, то той я заплаща.

 

Преди да се внесе списъкът в Надзорния съвет, Жени Начева, която е и председател на Надзора и Галя Кондева, директор Дирекция „Лекарствени продукти”, са намалили още цените без знанието на Комисията. А това не е в техните правомощия и е закононарушение. Двете излъгаха Надзора, че намалението ще бъде за сметка на фирмите, а не на пациентите. Ще се получи голяма ценова разлика и болниците или няма да купуват от тези медицински изделия, или пациентите ще си ги доплащат. Доплащането понякога е от порядъка на хиляди левове.

 

С приказките на Начева и Кондева се дискредитира и Касата, тъй като нейни служители са принудени да замазват грешките им.  

 

Очевидно целта е да се спестят няколко милиона лева от медицинските изделия. Те няма да покрият дефицита на лекарствата, който е между 110 до 130 млн. лв. Тези пари няма откъде да се вземат, тъй като средства в резерва няма. Дефицитът ще лъсне септември-октомври, когато се извършват плащания. Хубаво е Начева да обясни какво ще прави с дефицита.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 14948 |25.04.2018 Адв. Марковски за Фрог: Повдигнаха 3-то обвинение на Иванчева - евтин и безсмислен театър . 20| 32174 |23.04.2018 Ген. Григоров за Фрог: Мутри задържаха кметицата на ”Младост” . 5| 11953 |23.04.2018 Стефан Цанев: Политиците правят и скандалите заради тях самите, а не заради хората . 15| 12063 |19.04.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: С ареста на Иванчева се реставрира полицейщината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads