Реклама / Ads
1| 8800 |11.11.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Писателят Йото Пацов: Не преставаме да вървим към бездната

.
Йото Пацов
Цялата предизборна кампания страда от липса на елементарна култура. Това е плесен, която разяжда всички отношения в страната. Хората гласуваха за референдума за промяна на статуквото, което ни води към бездната. Но като не може нещата да се променят със закони, ще се променят с пушки, колкото и неприемливо да е. Това каза за Фрог писателят Йото Пацов.
 
Писателят коментира черния пиар  и истерия в дните преди балотажа за президент: Мнението ми е , че всичката тази кампания страда от липсата на елементарна култура. Не говоря само за политическа култура, а въобще за култура като необходим компонент в изграждането на съвременния човек. След като отношението на хората, на които ние сме делегирали правото да ръководят страната и народа, е толкова незначително, просто не виждам, как може да очакваме нещо хубаво в собствените си взаимоотношения. Аз мисля, че това е плесен, която разяжда и семейните отношения, и обществените отношения и всички отношения в страната. Затова възпитаването в гняв, в пристрастяването към някакви обсолютно нереални, измислени, лошо конструирани  "образци" е нещо абсолютно недопустимо, смята той.

Основният проблем на България е не сринатата икономика, не липсата на перспективи за развитие, не бежанците, а тази тотална липса на култура, което означава и липса на уважение. Що се отнася до конкретните проявления, даже не искам да ги коментирам, защото ми се струва, че е доста рисковано човек да стъпи в това блато и да остане чист. Предпочитам да не се занимавам със злободневието на тези прояви, посочи Пацов.

Писателят коментира и манипулациите около референдума на Слави Трифонов:  В тази обстановка всичко може да се допусне. Няма да се изненадам, ако недостигащите гласове за признаването на референдума като задължителен за изпълнение, наистина са изчезнали в резултат на някаква манипулация, точно поради това, което казах преди малко. Толкова много хора гласуваха, дали разбират, дали не разбират, дали осъзнават последствията, са други въпроси. Важното е, че хората гласуваха за промяна на статуквото. Това статукво, което очевидно ни води все по-надолу и по-надолу. И не преставаме да вървим към бездната и не знам, къде ще се окажем накрая. Но съм много разтревожен от това, че широко прокламираната демокрация в България не даде абсолютно никакви резултати. Волята на милиони избиратели не означава нищо, защото има някакъв закон, който е разписал някакви цифри, ние сляпо следваме тези цифри и в крайна сметка се получава едно голямо нищо, смята той.

Дълбоко съм разочарован от действителността. Но съм убеден, че след като не може с механизмите на закона да се променят нещата, то тогава ще бъдат променени и чрез други механизми. Ясно е, че народите постигат рано или късно това, което искат да постигнат, в някои случаи и с насилие. Много се притеснявам, че все повече хора са готови да хванат гората, да хванем пушките и т.н. Нещо, което е още по неприемливо, но за съжаление няма да има друг изход, категоричен е Йото Пацов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6163 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4610 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3421 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3737 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads