Реклама / Ads
9| 7185 |21.03.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Не се плащат данъци на коли и къщи, губим милиони от ДДС

.
Масово не се плащат данъци за колите, има и къщи, за които не се внасят налози в общините. Най-големите загуби за бюджета обаче са от измами с ДДС и контрабанда на акцизни стоки, включително цигари, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.
 

Затова финансовото министерство разработва Стратегия за превенция на данъчните измами заедно с други контролни органи. Това стана ясно по време на кръгла маса за данъчните измами, организирана от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и БАН. Според експерти от БАН годишно бюджетът губи 4 млрд. лв. от укрити данъци, като 2 млрд. лв. от тях са от ДДС.

"При промените в закона за местните данъци и такси през миналата година поискахме от общината и столичния КАТ данни за регистрирани автомобили. 40% от регистрираните в КАТ автомобили не са с платени данъци. Има и много недекларирани сгради пред общината", заяви Петкова. Затова през тази година ще се подготвят два нови закона - за акцизите и данъчните складове и за местните данъци и такси, каза Петкова. В сегашните закони няма способи за превенция и борба с измамите.

При колите често собствениците не ги регистрират в общината, за да не плащат данък. Затова една от идеите е КАТ да дава на общините данни за регистрираните автомобили. За Закона за местните данъци и такси ще бъде сформирана работна група с участието на представители на Министерството на финансите, сдружението на общините и работодателските организации. Целта е да се приемат разпоредби, които помагат на общините при събирането на местните данъци и такси и предотвратяване на неплащането на данъците за колите и недвижимите имоти. За Закона за акцизите и данъчните складове вече е сформирана работна група с експерти на МФ, Агенция "Митници" и браншовите организации.

Служители от новото звено "фискален контрол" към НАП от 1 януари 2013 г. следят движението на стоки с висок фискален риск, които често се използват в схеми за данъчни измами: плодове и зеленчуци, месо, захар, мляко и др. Фискалният контрол се извършва на територията на цялата страна, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Служителите от новото звено спират камионите над 3 т и проверяват стоките и придружаващите ги документи. На камиона може да се поставят пломби с GPS до мястото на разтоварване. Основно фискалният контрол е превантивна мярка - данъчните имат информация за стоките и възможностите за укриване на налози се пресичат. Петкова припомни, че от лятото до края на 2013 г. данъчните, Агенцията по храните и МВР са направили 25 хил. проверки на граничните пунктове - основно с Гърция, и на зеленчуковите борси и тържища. Основно са проверявани доставките на плодове и зеленчуци. "Бяха установени много нарушения - цели камиони внасяха зеленчуци като "подарък" или на занижени стойности. Тази мярка беше предприета и за защита на българските производители", каза зам.-министърът на финансите.

Людмила Петкова припомни, че отскоро с цел превенция на измамите действа обратното начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури. "Това е много ефективен механизъм, но европейското законодателство не позволява той да бъде въведен за по-широк кръг стоки. Механизмът ще се прилага до края на 2015 г. и след анализ може да бъде продължен до 2018 г.", заяви тя. По думите й механизмът спира данъчните измами при сделките със зърнени и технически култури, но за да не се прехвърлят измамите към преработвателите, са предприети и други мерки от НАП: идентифициране и контрол на лицата, които ще ползват обратното начисляване на ДДС, обмен на информация с ДФ "Земеделие" за засетите площи с различните култури и произведената продукция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5492 |20.03.2014 Шефът на Фонда за лечение на деца подаде оставка . 9| 6101 |19.03.2014 Майка отглежда третокласник с 35 лева на месец, бащата не плаща издръжка, но иска наем . 0| 6235 |18.03.2014 Петър Докладал:Приветстваме ДКЕВР за професионалното решение на проблемите . 0| 6235 |18.03.2014 ЧЕЗ дари и офис обурудване на детска градина в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads