Реклама / Ads
14| 7107 |01.12.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Подводничарите: Ненчев устрои "лов на вещици" на вицеадмирал Николов

.
Българските подводници вече са история
Аргументите, че вицеадмирал Николов е завършил съветска военна академия и е назначен от министър, представител на друга политическа сила, са проява на „лов на вещици“, при това в момент, в който геополитическата обстановка в света, Европа и Балканите се характеризира с ескалиращо нарастване на напрежението, се посочва в декларация на Съюза на подводничарите в Република България.
 
***
ДЕКЛАРАЦИЯ

на Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България

Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ)  изразява своето, и на членовете на подводното братство недоумение и тревога по повод тиражираната  в медиите информация за намеренията на министъра на отбраната – г-н Николай Ненчев да отстрани от длъжност началника на отбраната на Република България – вицеадмирал Румен Николов.

Обръщаме се към държавниците и гражданите на Република България, към ръководствата на неправителствените и военно-родолюбиви организации, както и към всички български граждани, с апел в подкрепа на един достоен и заслужил български офицер!

На всички длъжности във флотската йерархия – на кораб, в щаба на дивизиона патрулни кораби, във  военноморска база Варна, в щаба на ВМС и в Щаба на отбраната, вицеадмирал Николов проявява висок професионализъм и всеотдайност, безспорни лидерски качества, умения за работа с хора, и работа в екип.

Фактът, че нему се падна честта и отговорността да бъде първият флотски офицер, удостоен да оглави Щаба на отбраната, сам по себе си говори за неговите качества и, респективно, за доверие на политическото ръководство към вида Въоръжени сили, чийто командир бе адмиралът преди да заеме настоящата си длъжност.

Прилагането на политически подход в кадровото развитие на висшия ешелон на Въоръжените сили от страна на управляващите е проява на авторитаризъм и политически диктат спрямо една институция, която по закон следва да бъде деполитизирана! И може да има непредвидими последствия.

Аргументите, че вицеадмирал Николов е завършил съветска военна академия и е назначен от министър, представител на друга политическа сила, са проява на „лов на вещици“, при това  в момент, в който геополитическата обстановка в света, Европа и Балканите се характеризира с ескалиращо нарастване на напрежението и изисква непрекъсната военна експертиза от Щаба на отбраната, където са експертите по военно планиране и прогнозиране.   

А от реалността на военната експертиза пряко зависят последващите адекватни, или не дотам, действия на политическото ни  и държавно ръководство!

Позволяваме си да припомним, че министърът на отбраната нееднократно е заявявал пред медиите, че ръководството на министерството на отбраната  „иска да повдигне духа на хората, силно да вярват в честта на армията, да вярват в своя министър, който няма да ги предаде“, и че наистина би искал да успокои хората, "които са част от Българската армия, защото струва ми се, че много унижения претърпяха през последните години, да им дам малко кураж и да ги уверя, че техният министър ще бъде на тяхна страна и ще отстоява тяхната кауза докрай”.

Как ще отстоявате тази кауза, г-н министър? Като „обезглавите“ преждевременно и в разрез с приетия ред Щаба на отбраната? Какво тогава да очакват „по-нисшите чинове“? Лоялен подход?

От УС на СПРБ

Декларацията е приета на заседание на УС на СПРБ от 30 ноември 2015 година, с протокол № 5/30.11.2015 г.

Otbrana.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6784 |07.11.2015 Ненчев плаши военните летци за спрените полети с Инспектората . 0| 5486 |28.06.2015 Ген. Михо ще дърпа ушите на Ненчев в Комисията по отбрана . 12| 5564 |30.05.2015 Министър Ненчев забрави да награди военноинвалиди за празника им . 11| 6385 |29.05.2015 Андреев: Не одобрявам помпозността на Ненчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads