Реклама / Ads
4| 13743 |12.07.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Полковник Боян Ставрев: Никога не бихме търгували с гвардейски ценности, кощунство е

.
По случай 134-та годишнина на Националната гвардейска част разговаряме с командира полковник Боян Ставрев за бъдещето й, гвардейските ценности, вакантните места ,подбора на момчета и момичета с пера и новите карабини.
 

- Президентът Плевнелиев посети тези дни Националната гвардейска част. Не попадате ли по някой път, Вие лично и ръководството на Националната гвардейска част, между чука и наковалнята, между президентството от една страна и правителството и министерството на отбраната от друга страна?

- Президентът е държавен глава и Върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили. Той може да посети не само Националната гвардейска част, но и всяко формирование – нещо, което е правил неведнъж. Искам много ясно да подчертая, че Националната гвардейска част е деполитизирана надпартийна институция, представително военно формирование за провеждане на протоколни и представителни мероприятия с участието на президента, министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната. Ние не се занимаваме с политика, а се стремим точно да изпълняваме нашите задачи, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили, Устава за войсковата служба във въоръжените сили на Република България, Правилника за държавния протокол и  Правилника на Националната гвардейска част. Така че не виждам никакви основания аз и моите заместници да се чувстваме между чука и наковалнята.

- Какво е бъдещето на Националната гвардейска част?

- Историята на България показва, че в продължение на 134 години досега винаги е имало специално военно формирование за изпълнение на представителни, протоколни и охранителни функции. Под различна структура, състав и под различно командване, но винаги е съществувала такава единица. Тези формирования, както и сега Националната гвардейска част, винаги са били емблема, символ на българската държавност, заедно с химна, националното знаме и герба. Убеден съм, че и в бъдеще Националната гвардейска част ще я има.

- Достатъчно ли са желаещите да сложат пера и има ли текучество на кадри заради тежките условия на служба и работа? Има ли криза за гвардейци?



- Не! Криза за гвардейци няма. Незаетите места, породени от това, че някои военнослужещи напускат по здравословни и други причини, са в границите на нормалното. Гвардейската служба е свързана с живи хора, така че винаги ще има известно текучество, но то е в нормални граници.

- Мислили ли сте да променяте критериите за прием на гвардейци, за да се попълнят незаетите места в частта? Колко са те?

- Не! Критериите, по които набираме гвардейците няма да променяме. Ако ги занижим, това ще се отрази на качеството на личния състав в гвардейските батальони, а това е свързано и с начина на изпълнение на представителните и протоколните мероприятия, в които участваме. Към момента в Националната гвардейска част има 49 вакантни места.

- Има ли гвардейци с татуировки?

- Не! Гвардейци с татуировки по видимите части на тялото няма. Това е и едно от специфичните изисквания, което стриктно спазваме при подбора на кандидатите за гвардейци.

- Как се справят жените-гвардейки? Те са вече две. Ще се увеличи ли броят им през следващите месеци или години?

- Справят се успешно. Отличават се с голямото си желание да изпълняват строевите хватки с и без оръжие, с подчертано усърдие участват в учебните занятия и се стремят не по-лошо от мъжете-гвардейци да изпълняват възложените им задачи. Колкото до втората част на Вашия въпрос, бих отговорил, че дали ще се увеличи броя на гвардейките при нас, зависи от това дали през следващите месеци и години, когато обявим прием, ще има кандидати-жени и дали те ще отговарят на изискванията.

- Под Ваше командване е един цял културен институт – Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Как се оправяте с толкова известни имена на българската естрада и фолклор?

- Особено ми е приятно, че неразделна част от Националната гвардейска част са Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили, които имат своя богата история. Те допринасят Националната гвардейска част да изпълнява още по-успешно мисията си да представя най-добрите воински традиции и ритуали, да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване. Приятно е да се работи с такива известни изпълнители като Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Райко Кирилов, Гуна Иванова, Бойка Дангова, Сунай Чалъков, Антония Маркова и др. Те помагат на младите си колеги в израстването им като талантливи изпълнители на нашата естрада и фолклор.




- В медиите се появиха писания, че с шоуто „Искри”срещу пари участвате в частни партита. Как ще коментирате това?

- Това е абсолютно невярно! Представянето на церемонията „Искри” се извършва само след разрешение на министъра на отбраната. Неговото показване е свързано с празника на Българската армия – 6 май, с честване на годишнини от национални събития, каквито бяха 135 години от Шипченската епопея, 100-годишнината на Балканските войни /1912-1913/ и други. Никога не сме участвали в частни партита. Това е невъзможно, защото в този спектакъл участват около 260 души и не е редно и законно срещу пари да ги използваме. По такъв начин би се помрачила чистата идея на спектакъла, която е дълбоко патриотична и пропагандира националните, историческите и духовните ценности на българската нация. Кощунство е, никога не бихме търгували с такива ценности.

- Получихте ли вече новите карабини, които да заменят ветераните „Симонов”?

- Имаме нужда от 500 броя нови карабини. Процедурата за доставянето им се извършва не от нас, а от Министерството на отбраната. То обявява обществената поръчка за тях и придвижва по-нататъшната процедура. По-конкретен отговор може да получите от дирекция „Инвестиции в отбраната”. Очакваме към края на ноември месец тази година да получим новите карабини.

Фрогнюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8350 |16.11.2012 Искат Гавриил за патриарх. Боян Саръев, В. Сидеров и отец Иван - също . 31| 8514 |27.03.2011 Бесепари упрекват Боянка, че приютила премиера в дома си . 2| 6326 |19.05.2010 Нека помогнем на Боян да оздравее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads